Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele continuă în Franța. Manifestanții au întrerupt curentul pe Stade de France

Publicat de: Euronews

Câteva sute de sindicaliști au preluat controlul asupra centralei electrice din Saint-Denis, în apropiere de Paris, și au întrerupt curentul electric la cel mai important stadion al Franței, Stade de France. Manifestanții au oprit, de asemenea, alimentarea cu electricitate a șantierului unde se va construi satul olimpic. Anterior, și studenții au blocat accesul în unele universități, în timpul grevelor naționale.

Creșterea vârstei de pensionare

”Este o acțiune simbolică, deoarece, de două luni și jumătate, peste 90% dintre muncitori și peste 70% dintre francezi au respins această contrareformă care va îngenunchea întregul popor francez. Guvernul refuză să audă, refuză să aplice democrația și majoritatea poporului. Un vot, o decizie. Și astfel, ceea ce spunem noi este că lucrează împotriva interesului general al poporului francez și al țării. Motiv pentru care, noi, așa cum putem, încercăm să acționăm pentru a-i forța să respecte voința poporului,” a explicat Cédric Liechti, secretar general al CGT Energie.

Grevele au început după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat planul de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani și de a restrânge condițiile de pensionare anticipată, prin care angajații din sectorul public puteau să iasă la pensie încă de la vârsta de 50 de ani.

Potrivit președintelui francez, Emmanuel Macron, creșterea vârstei de pensionare are ca scop menținerea stabilității financiare a sistemului de pensii, pe fondul îmbătrânirii populației.

Sute de mii de angajați din domeniul transportului feroviar, din domeniul industrial, precum și profesorii, au ieșit în stradă, în vreme ce sindicaliștii amenință că grevele vor continua pe termen lung.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE