Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste violente în Grecia, după ce poliția a împușcat un adolescent în cap

Proteste violente au izbucnit luni în nordul Greciei, după ce poliția a împușcat un adolescent în timpul unei urmăriri.

Băiatul de 16 ani de etnie romă, care este tratat la un spital din Salonic, ar fi fost împușcat în cap de un polițist. Ofițerul a fost arestat și suspendat din funcție, potrivit poliției din cel de-al doilea oraș ca mărime din Grecia.

Ce s-a întamplat

Poliția l-a urmărit pe adolescent după ce acesta și-ar fi alimentat mașina la o benzinărie și ar fi plecat fără să plătească, potrivit Euronews.

Incidentul a avut loc în afara Salonicului, luni, înainte de zorii zilei. Ofițerii unei patrule de motociclete au urmărit camioneta adolescentului după ce autoritățile au afirmat că un angajat al benzinăriei a raportat că acesta nu a plătit o factură de 20 de euro.

Aproximativ 1.500 de persoane au luat parte la protestul organizat de grupuri de stânga și grupuri anarhiste în centrul Salonicului. Unii au distrus magazine și au aruncat cu cocktailuri Molotov în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade paralizante.

Marșul s-a încheiat fără a se înregistra arestări sau răniți.

Au blocat drumul din fața spitalului

Aproximativ 100 de romi au instalat baricade înainte de acest protest. Aceștia au blocat drumul principal din fața spitalului unde era tratat băiatul, dând foc la coșurile de gunoi. Poliția a folosit grenade paralizante și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, aruncând cu sticle în fața spitalului.

Câteva sute de persoane au participat, de asemenea, la un marș de protest pașnic în centrul Atenei, capitala Greciei, în legătură cu împușcarea adolescentului, precum și cu un incident din trecut, în care un bărbat de etnie romă a fost de asemenea împușcat în timpul unei urmăriri a poliției.

„I-au împușcat pentru că erau romi”, era mesajul de pe un banner.

Un purtător de cuvânt al principalului partid de opoziție de stânga din Grecia, Syriza, a acuzat guvernul de centru-dreapta că nu reușește să țină sub control metodele excesive ale poliției.

„Societatea nu mai poate tolera acest mediu de teamă creat de brutalitatea extremă a poliției care, din motive banale, a amenințat viața unui minor de 16 ani", a declarat Christos Spirtzis, purtătorul de cuvânt al partidului pentru ordine publică.

Membrii comunității rome din Grecia și activiștii pentru drepturile omului acuză frecvent autoritățile elene de discriminare împotriva romilor.

Mai mulți bărbați de etnie romă au fost împușcați mortal sau răniți în ultimii ani în timpul unor confruntări cu poliția. Ofițerul arestat urma să se prezinte marți în fața unui procuror sub acuzația de tentativă de omor prin imprudență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE