Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste violente cu zeci de răniți. Poliția a folosit peste 4.000 de grenade pentru a risipi grupurile violente

Peste 30 oameni au fost răniți, inclusiv jandarmi, în timpul unor proteste violente în localitatea Sainte-Soline din vestul Franței.

Două persoane, un protestatar și un jandar, au fost transportate de urgență la spital după ce au suferit răni grave.

Mai mulți activiști de mediu se opun construcției în zonă a unui rezervor gigantic de irigații pe fondul perioadelor secetoase tot mai frecvente.

Pentru dispersarea grupurilor violente, polițiștii au folosit peste 4.000 de grenade neletale. Cel puțin, trei mașini ale poliției au fost incendiate.

Organizatorii protestelor spun că au fost aproape 200 de răniți

Organizatorii protestelor, acuză poliția de folosirea excesivă a forței și indică un număr de aproape 200 de răniți.

De cealaltă parte, ministrul francez de Interne vorbește despre grupuri radicale, de extremă stânga. El a făcut apel ca politicienii să condamne actele de violență asupra polițiștilor și să invite părțile la dezbateri democratice.

”Jandarmii care evacuau demonstranții răniți au fost, în unele cazuri, atacați de elemente dintre cele mai radicale, care au împiedicând operațiunile de ajutorare și au împiedicând echipele medicale să ajungă la fața locului. Regret aceste acte complet incalificabile care au împiedicat echipele de salvare. Este de netolerat.”, a declarat Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne.

Confruntările din Sainte-Soline scot în evidență presiunea tot mai mare asupra resurselor de apă în contextul schimbărilor climatice.

Autoritățile franceze susțin că rezervoarele gigantice sunt necesare pentru a ajuta fermierii afectați de secetele frecvente.

Criticii acuză însă că în acest fel este susținută agricultură nesustenabilă din punct de vedere ecologic, iar rezervoarele captează apa care ar iriga în mod natural solurile și ar alimenta râurile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE