Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste față de angajarea lui Antonio Amuza. Studenții nu vor ca un fost angajat SRI să formeze viitori jurnaliști

Mai mulți studenți au protestat luni în fața Facultății de Jurnalism împotriva angajării lui Antonio Amuza. Nemulțumirile au apărut după ce fostul șef de serviciu în SRI a fost validat de Senatul Universității București în funcția de asistent universitar. Amuza a mai predat anterior și la Facultatea de Sociologie, și la cea de Jurnalism, dar fără să precizeze în CV că este angajat și în cadrul Serviciului Român de Informații.

În CV-ul prezentat pentru a ocupa funcția de asistent în cadrul Facultății de Jurnalism, Antonio Amuza a precizat că între 2017 și 2022 a fost șef al departamentului de resurse umane din cadrul SRI. Profesorii și studenții spun că pe parcursul colaborărilor academice anterioare nu ar fi știut de această funcție.

Ana Dragomir, studentă FJSC: Protestez pentru că Facultatea de Jurnalism vrea să angajeze un fost angajat SRI și nu mi se pare moral și, probabil, n-ar trebui să fie nici legal ca un fost angajat al Serviciilor să predea într-o instituție care ar trebui să pregătească viitori jurnaliști. Mi se pare foarte problematic și ca n-are pregătirea necesară să predea cursuri precum semiotica.

David-Leonard Bularca, student FJSC: Mi se pare ireal ca un fost om care a lucrat în Serviciile Secrete, care nici nu are pregătirea necesară, vrea să vină să predea la Jurnalism și vrem să arătăm că nu suntem de acord cu asta. Ideal ar fi ca domnul Amuza să înțeleagă că nu ne dorim să ne vina profesor, să înțeleagă că nu avem ceva personal cu dânsul, însă noi credem că în adâncul sufletului său și el știe că nu e ok să vină să ne predea la jurnalism.

Procedurile legale la concursul de angajare au fost respectate

Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării spune că la concursul de angajare a lui Antonio Amuza au fost respectate toate procedurile legale. Cu toate acestea, candidatura sa a fost contestată de profesoara Raluca Radu, care este și director al Departamentului de Jurnalism.

Antonio Momoc, decanul FJSC: Au avut loc două ședințe de vot, una în consiliul facultății și una la nivelul senatului, ambele au validat procedura, rezultatele. Eu i-aș recomanda să se retragă, dar nu pot să fiu în locul dumnealui. Cred că dumnealui va trebui să ia această decizie.

Raluca Radu, profesor FJSC: Din perspectiva mea, concursul a fost viciat. Am trimis colegilor mei din facultate și universitate mai întâi, în acest sens, și apoi am trimis o sesizare care are 4 pagini, o sesizare mai largă, înregistrată la facultate și la universitate pe 4 iulie 2023 cu toate aspectele care privesc acest concurs.

Pe fondul vacanței universitare și din cauza caniculei, numărul studenților prezenți la protest nu a fost foarte mare. Dar dacă situația nu se va rezolva, aceștia promit că la toamnă, când se vor relua cursurile, vor fi în număr mult mai mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE