Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul Antonio Amuza, fostul șef din SRI angajat să predea la Jurnalism. Prorector: ”Acest concurs mi-a lăsat un gust amar”

Angajarea lui Antonio Amuza, un fost șef al departamentului Resurse Umane din cadrul SRI, a stârnit proteste în interiorul instituției de învățământ. Profesorul Marian Popescu a declarat, în direct la Euronews România, nu va mai ține cursuri, pe motiv că prin validarea concursului de angajare a lui Amuza a fost consfințită ”o impostură”. La rândul său, prorectorul Bogdan Murgescu, care este coordonator al departamentului de Resurse Umane din cadrul Universității din București, a explicat că ”legislația a fost respectată riguros”, însă concursul pe care l-a trecut Antonio Amuza i-a lăsat ”un gust amar”.

Totodată, jurnalistul Cătălin Tolontana declarat că ”au fost păcălite niște publicații” și un post de televiziune prin faptul că Amuza nu a făcut public faptul că era angajatul unui serviciu secret.

În direct la Euronews România, prof.univ.dr. Marian Popescu a anunțat că nu mai ține cursuri la Facultatea de Jurnalism, în semn de protest față de angajarea lui Amuza.

”Nu mai vreau să țin cursuri la Facultatea de Jurnalism în semn de protest. O fac nu pentru că acest domn a fost lucrător la SRI. În niciun caz nu e vorba de așa ceva

Chestiunea că a ocupat funcția de șef de serviciu de Resurse umane la SRI, din punctul de vedere al subiectului, faptul că a fost un concurs validat consfințind o impostură, este secundară.

Important este, din punctul meu de vedere, este faptul că mai multe filtre de la nivelul Facultății până la comisia de validare pe post didactic a Universității din București, pur și simplu, nu au dorit să vadă faptul că candidatul nu are tengență cu structura postului”, a precizat Marian Popescu.

Profesorul universitar a afirmat că Amuza nu ar avea pregătirea pentru a ocupa postul de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism.

”Un post la nivel de asistent e compus din mai multe discipline și anume în cazul acestui domn: semiotica publicității, publicitate politică, comunicarea de criză, campanii de publicitate.

Articolele pe care dânsul le-a oferit spre evaluare comisiei de validare, din șase, cinci sunt din zona agriculturii. E vorba despre apicultură, consumul de fructe și zarzavaturi. Nu au de-a face pur și simplu cu postul pentru care a dat concurs”, a mai spus Popescu.

La dezbaterea din studioul Euronews România a fost invitat și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector al Universtității din București. În calitate de coordonator al departamentului de resurse umane, Murgescu a afirmat că legislația a fost respectată în momentul angajării lui Amuza.

”Legislația a fost respectată riguros. Există mai multe filtre care verifică acest lucru. Există un filtru bicrocratic la biroul «recrutare» și există comisiile de concurs și consiliul Facultății.

Aici este o discuție dacă are pregătirea necesară. El a ținut unele dintre aceste discipline și anul trecut. Departamentul în care le-a ținut pare să fi fost mulțumit. (...) Sunt standardele proprii ale Facultății.

Aici avem o vulnerabilitate, că standardele propuse de Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării nu cuprindeau elemente suficient de stricte în ceea ce privește această suprapunere și nici problema de a fi special anumite publicații în profilul postului”, a explicat Murgescu.

Prorectorul Universității din București a mai menționat că scandalul iscat prin angajarea unui fost lucrător SRI la Facultatea de Jurnalism este ”o problemă care ne preocupă”.

”Am aflat că sunt unele rezerve în interiorul facultății și am cerut să văd dosarul care era afișat public. În CV-ul afișat public era menționat și această calitate de șef Resurse Umane la SRI.

Nu există nicio prevedere legală care împiedice sau să interzică ocuparea succesivă a acestor funcții. Ar fi o problemă dacă ele ar fi simultan, dar ele nu sunt în simultaneitate.

Legislația în clipa de față nu ne spune că avem dreptul să interzicem unui candidat să participe la concurs sau să ocupe postul doar pentru faptul că a fost în trecut într-o instituție a statului român”, a motivat el.

Fost angajat al SRI, asistent la Facultatea de Jurnalism. ”A fost o situație controversată”

”Acest concurs mie mi-a lăsat un gust amar. Suntem hotărâți să întărim procedurile și regulile la nivelul Universității din București.

Mi-a lăsat un gust amar pentru faptul că a fost o situație controversată. Din punctul meu de vedere, chiar și membrii comisiei au avut unele evitări și cineva a pus chiar și o rezoluție cu rezerve în dosar.

Indiferent de acest lucru. Până la urmă, comisia a aprobat ocuparea postului și, după părerea mea, putea să gândească mai bine”, a argumentat Bogdan Murgescu, la Euronews România.

Cătălin Tolontan, despre angajarea lui Antonio Amuza la FJSC: ”A rămas secret că este angajat al serviciului de informații ca să protejeze serviciul”

În direct la Euronews România, Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Ringier România, a amintit că Antonio Amuza a predat și la Facultatea de Sociologie până ca din octombrie să le predea studenților de la Facultatea de Jurnalism.

”Antonio Amuza (...) a spus explicit și citez că nu a trecut în CV și a rămas secret pentru toată lumea - pentru public, pentru studenți, pentru mediul academic când preda, când apărea la televiziune. A rămas secret că este angajat al serviciului de informații ca să protejeze serviciul.

Protejând serviciul, a lezat capacitatea oamenilor de a ști adevărul despre dânsul.

Nu știam noi și nu știa nici publicul. De fapt, asta este una dintre principalele probleme ale acestei discuții. Au fost păcălite niște publicații - și Libertatea și Republica - un post de televiziune Digi24, unde apărea domnul Amuza, în calitate de sociolog, expert independent, când dânsul, prin lege nu putea să fie independent, pentru că avea prin lege o subordonare militară”, a concluzionat Tolontan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE