Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestatarii din Belgrad acuză televiziunea de stat de influențe pro-guvernamentală

Mulțimi uriașe de protestatari antiguvernamentali au înconjurat sâmbătă clădirea televiziunii sârbe de stat din centrul Belgradului pentru a cere președintelui autocrat Aleksandar Vučić să slăbească controlul strâns asupra mass-mediei principale și să permită voci alternative.

Zeci de mii de susținători ai opoziției, unii scandând sloganuri care îndemnau la demisia lui Vučić, s-au adunat pe străzile udate de ploaie, la o zi după ce adepții președintelui au organizat un miting la fel de mare în capitală. Cei mai mulți dintre susținătorii săi au fost aduși cu autobuzul în capitală din toată Serbia și din unele state vecine.

În fața sediului televiziunii RTS, mulțimea a fluierat și a huiduit puternic. Aceștia spun că, potrivit legilor, televiziunea de stat ar trebui să fie imparțială, în calitate de radiodifuzor public, dar că aceasta a fost în mod deschis pro-guvernamentală.

După ce mitingul s-a încheiat oficial, grupuri de oameni s-au adunat în fața clădirii Parlamentului și a televiziunii de stat, susținând că vor să intre cu forța în clădiri. Organizatorii protestului le-au blocat intrarea, spunând că au fost infiltrați de autorități pentru a încerca să îi prezinte pe protestatari ca fiind violenți.

Desfășurate pentru a patra oară de la împușcăturile de la începutul lunii mai, protestele conduse de opoziție par să se transforme în cea mai mare revoltă împotriva regimului autocratic al lui Vučić în cei peste 10 ani de când se află la putere.

Mitingurile au izbucnit inițial ca răspuns la două împușcături în masă consecutive la începutul acestei luni, soldate cu 18 morți și 20 de răniți, mulți dintre ei copii de la o școală primară.

Printre alte cereri de protest se numără demisiile unor oficiali de rang înalt și revocarea licențelor pentru mass-media pro-guvernamentale care difuzează conținut violent și găzduiesc personalități ale crimei și criminali de război.

Vučić a acuzat opoziția că a abuzat de tragedia împușcăturilor în scopuri politice.

Vučić a demisionat din funcția de lider al partidului

Anterior, sâmbătă, el a demisionat de la conducerea partidului său populist, în contextul în care intenționează să formeze o mișcare politică mai largă. Vučić l-a numit pe aliatul său apropiat, Miloš Vučević, actualul ministru al apărării, drept succesor al său.

Ținând în mână umbrele, pe fondul unei ploi puternice sâmbătă, protestatarii au mers încet în jurul clădirii televiziunii RTS din centrul Belgradului, acoperind complet străzile din întreaga zonă.

Mulți dintre ei țineau flori în memoria copiilor uciși și purtau insigne pe care scria "vultur" sau "hienă", ironizând expresiile pe care oficialii le-au folosit pentru a-i descrie pe protestatari.

Vučić a declarat că noua mișcare națională va fi formată în iunie pentru a include alte partide, experți și persoane proeminente și pentru a promova unitatea.

Analiștii spun că este o încercare de regrupare pe fondul creșterii presiunii publice. Criticii spun că mișcarea ar putea duce la un regim de partid unic, mai mult sau mai puțin ca în cazul Rusiei lui Vladimir Putin, pe care Vučić îl susține.

În timpul mitingului de vineri, Vučić a oferit dialog, în timp ce caută modalități de a atenua presiunea publică în creștere.

Partidele de opoziție s-au angajat să continue demonstrațiile până când cererile lor vor fi îndeplinite. Printre acestea se numără demiterea ministrului de interne și a șefului serviciilor de informații, revocarea licențelor de difuzare la nivel național pentru două posturi de televiziune proguvernamentale și demiterea unui organism de monitorizare a mass-media.

"Dacă nu vor îndeplini (cererile), nu plecăm de aici", a declarat Milica Tomic, o locuitoare din Belgrad. "Vom fi aici, dacă va fi nevoie, în fiecare zi, în fiecare săptămână, oricând".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE