Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest universitar la Budapesta. Profesorii se plâng de programa de studiu și de salariile mici

La Budapesta, mii de profesori și studenți maghiari au demonstrat împotriva guvernului, acuzând situația grea din educație. Manifestanții, care au format un lanț uman în centrul Capitalei au protestat împotriva salariilor mici și a programei de studiu din ce în ce mai încărcată.

Procesul de centralizare în sistemul de învățământ din Ungaria înseamnă că programa școlară, manualele și procesul decizional sunt controlate de un organism central format în 2012 de guvernul naționalist al Ungariei.

”Profesorii nu sunt apreciați, salariile lor sunt mult sub ceea ce merită, muncesc foarte mult, sunt suprasolicitați. Orele suplimentare și energia suplimentară pe care o consumă cu munca lor nu sunt plătite. În plus, libertatea pedagogică (planificarea lecțiilor – n.red.) nu este pusă în aplicare deloc”, spune Virag Kis, profesor universitar.

Profesorii se plâng și de volumul mare de muncă

Profesorii din școlile publice din Ungaria se plâng de ani de zile de salariile mici și de volumul mare de muncă. Aceștia sunt factori care au contribuit la descurajarea celor care se gândeau să intre în sistemul de educație. Iar asta a dus la un deficit major de educatori și o nemulțumire tot mai mare.

”Autonomia întregului domeniu a fost afectată puternic, pentru că totul este în mâna statului. Este absolut împotriva normelor și regulilor. Un sistem de lucru bun ar trebui să fie mult mai descentralizat și ar trebui să se acorde o autonomie mult mai mare celor care sunt de fapt responsabili”, arată Mate Gaspar, un alt profesor participant la protest.

Salariul de bază pentru profesorii din Ungaria nu s-a mai schimbat din 2014. Consecința este că salariile nete pentru profesorii debutanți, dar și pentru mulți dintre cei cu experiență, pleacă de la o valoare de 500 de dolari pe lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE