Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest în Republica Moldova. Comuniștii și socialiștii au ieșit în stradă pentru apărarea ”limbii moldovenești”

Un protest a fost organizat luni, în fața Curții Constituționale de la Chișinău, de către simpatizanți ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) în apărarea „limbii moldovenești”. Oamenii au spus că nu sunt de acord cu proiectul de lege adoptat săptămâna trecută de Parlament care prevede ca sintagma „limba română” să o înlocuiască pe cea de „limbă moldovenească” în toată legislația Republicii Moldova, relatează publicațiile Știri.md și Radio Moldova, citate de Agerpres.

Protestatarii au scandat ”Noi suntem moldoveni!”, ”Noi vorbim moldoveneşte!”, ”Moldova, moldoveni, moldovenesc!” şi ”Respectaţi Constituţia!”

”Cineva atentează la ceva ce este sfânt pentru fiecare moldovean din ţara asta. Ei încearcă să ne vâre pe gât altceva decât este în Constituţie", şi-a exprimat nemulţumirea socialistul Vasile Bolea despre faptul că în toate actele oficiale din Republica Moldova sintagma "limba maternă", "limba moldovenească" va fi înlocuită cu "limba română", aşa cum prevede noul proiect de lege votat deja în prima lectură.

"Nu ştiu cui îi trebuie toate manipulările acestea cu limba, noi suntem moldoveni", a precizat şi liderul comunist Vladimir Voronin, fost preşedinte al Republicii Moldova, conform sursei citate.

La rândul său, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a afirmată că schimbarea limbii în Constituţia Republicii Moldova, dar şi în alte acte, se face prin referendum şi nu prin aprobarea unei legi organice.

"Oamenilor le aparţine suveranitatea, simplu de tot. Nu poate un grup de deputaţi, chiar şi dacă sunt deputaţi majoritari, nu pot decide în locul întregului popor şi nu pot modifica Constituţia aşa cum este pe placul lor. Dacă există dorinţă de a modifica Constituţia trebuie de întrebat cetăţenii la un referendum şi acest vot trebuie să fie confirmat în Parlamentul Republicii Moldova de două treimi din deputaţi. Asta este legea şi legea trebuie respectată întocmai", a spus Bătrâncea.

Limba română este limbă oficială în Moldova - decizia Curții Constiționale de la Chișinău

De cealaltă parte, șefa Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi, Olesea Stamate, a declarat că instanţa supremă şi-a expus deja punctul de vedere în 2013 referitor la limba vorbită în Republica Moldova. Atunci, printr-o hotărâre, Curtea Constituţională a decis că limba oficială este limba română şi nu cea moldovenească, arată sursa citată.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a precizat că ”socialiştii au găsit încă un instrument de a ne dezbina şi destabiliza situaţia în ţară - limba pe care o vorbim”.

Ea a subliniat că proiectul privind limba română este unul mult aşteptat în Republica Moldova, iar majoritatea parlamentară va vota acest proiect şi în a doua lectură.

În toată legislaţia Republicii Moldova, sintagma "limba română" urmează să înlocuiască "limba moldovenească". Astfel vor fi înlocuite şi sintagmele "limba oficială", "limba de stat" şi "limba maternă". Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură pe 2 martie. Parlamentarii mai propun să fie considerată ca desuet aliniatul "funcţionând pe baza grafiei latine" din articolul 13 din Constituţie.

Documentul mai prevedere ca Sărbătoarea Naţională "Limba noastră" să se numească "Limba română", conform Radio Moldova.

sursă foto: Anticoruptie.md

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE