Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Protest cu peste 10.000 de oameni la Budapesta, în urma grațierii bărbatului condamnat într-un caz de abuz sexual asupra unui copil

Peste 10.000 de oameni s-au strâns în Piața Eroilor din Budapesta, vineri, pentru a manifesta împotriva guvernului și pentru a solicita sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale. Protestele au loc în urma grațierii controversate a unui bărbat, condamnat într-un dosar de pedofilie, de către președintele Katalin Novák, care între timp a și demisionat.

Bărbatul, directorul adjunct al unui cămin de copii, fusese condamnat în 2022 pentru acoperirea unor infracțiuni comise de un prădător sexual, chiar şeful său, directorul căminului.

„Am emis o grațiere care a provocat nedumerire și neliniște pentru mulți oameni. Am făcut o greșeală”, declara, acum o săptămână, Katalin Novák, ca urmare a reacțiilor maghiarilor, care s-au bucurat când aceasta și-a anunțat demisia.

Proteste cu influenceri, actori și cântăreți, la Budapesta, împotriva Guvernului

Dar furia încă persistă. Maghiarii au ieșit din nou în stradă. Seara trecută, unii dintre cei mai cunoscuți influenceri din țară au fost prezenți în mulțimea de peste 10.000 de protestatari, în Piața Eroilor, una dintre cele mai importante pieţe publice din capitala Ungariei, pentru a cere schimbări în politica țării, transmite AP.

„Nu știu exact ce vom realiza”, a spus Zsolt Osváth, un creator de conținut, care a ajutat la organizarea demonstrației. „Cert este că nu vom mai rămâne tăcuți și că a trebuit să ieșim din zona de confort a ecranelor computerelor noastre”, a adăugat el, potrivit sursei.

„Dacă nu aici şi acum, atunci când să protestăm? (...) Protecţia copiilor este ceva unic, cred că nu ar trebui să existe îndoieli”, a explicat presei unul dintre organizatori, Zsolt Osvath, cu puţin timp înainte de protest, potrivit Agerpres. „Sub pretextul vizitei la Papă, un bărbat care era complice activ al unui pedofil a fost eliberat. A fost eliberat cu graţiere prezidenţială, i s-a dat aprobarea şi se va putea întoarce oricând la muncă cu copiii”, aminteşte apelul.

Peste o sută de personalităţi - printre care actori, artişti, cântăreţi și scriitori - au fost, de asemenea, prezente.

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursa foto: Profimedia

Manifestanții au cerut, pe lângă reforme reale ale sistemului de protecție a copilului, și o transformare a guvernării premierului Viktor Orbán, al cărui partid se pregătește pentru alegerile europene din iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE