Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană: Noua lege din Ungaria pentru „protejarea suveranității naționale” încalcă legile Uniunii Europene

Noua lege din Ungaria pentru „protejarea suveranității naționale”, despre care partidul de guvernământ Fidesz a declarat că este necesară pentru a feri Ungaria de interferențe politice străine, încalcă legea Uniunii Europene, a anunțat Comisia Europeană.

Legislația maghiară încalcă legile UE privind democrația și drepturile egale ale cetățenilor

Potrivit Reuters, oficialii de la Bruxelles au trimis Ungariei o notificare oficială că va deschide o procedură de încălcare a legii, adoptată în decembrie, despre care a spus că a încălcat valorile democratice și drepturile fundamentale ale Uniunii.

Conform declarațiilor unor responsabili ai Comisiei Europene, legislația maghiară încalcă legile Uniunii Europene privind democrația și drepturile egale ale cetățenilor europeni, legea privind protecția datelor și mai multe reguli aplicabile pieței interne.

Viktor Orban și-a intensificat campania partidului său pentru alegerilor europene

Noua legislație din Ungaria este propusă în momentul în care premierul naționalist Viktor Orban, care s-a ciocnit în repetate rânduri cu Uniunea Europeană din cauza drepturilor democratice din Ungaria, și-a intensificat campania partidului său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Conform legii, va fi înființată o autoritate separată care să exploreze și să monitorizeze riscurile de interferență politică. Acesta va pedepsi finanțarea externă interzisă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri cu până la trei ani de închisoare.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere. În cazul în care nu aduce argumente criticilor formulate în scrisoare de autoritățile de la Bruxlles, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivate, adică o somație oficială de respectare a legislației Uniunii Europene.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE