Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest antivaccinare cu îmbrânceli și incidente. Manifestanții se tem că "vaccinarea ar putea să devină obligatorie"

Manifestanții au mers în fața Ministerului Sănătății de teamă că "vaccinarea va deveni obligatorie". Reprezentanți ai partidului AUR și ai Asociației Medici pentru Consimțământ Informat i-au solicitat ministrului Alexandru Rafila să retragă proiectul Strategiei Naționale de Vacccinare, pus astăzi în dezbatere publică. Mai mult, unele voci i-au cerut chiar demisia.

Potrivit senatorului Claudiu Târziu, citat de Agerpres, acțiunea din stradă este justificată, de prevederile proiectului de lege prin care „se încearcă introducerea vaccinării obligatorii, act de neacceptat pentru români, care iubesc libertatea”.

Au existat chiar îmbrânceli între protestatari și forțele de ordine. Unii manifestanți au dat cu tămâine, iar un bărbat, cunoscut pentru episoade similare, s-a urcat pe zidurile clădirii Ministerului și a vrut să intre pe geam.

VEZI GALERIA
3 imagini

Fotografii: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu


Între timp, oficialii MS au transmis că nu s-a pus niciodată problema vaccinării obligatorii.

Procesul de imunizare rămâne la latitudinea fiecăruia. Chiar ministrul Alexandru Rafila a fost nevoit să revină cu precizări.

Teama protestatorilor: restricții pentru nevaccinați, ca-n pandemie

Protestatarii susțin că se tem și de impunerea anumitor restricții pentru persoanele nevaccinate, așa cum s-a întâmplat în pandemie. Se declară nemulțumiți de prevederea din Strategie care îi trimite acasă pe copiii nevaccinați, în cazul în care în școli ar apărea focare de infecție, de exemplu, cu rujeolă.

Strategia prevede inclusiv introducerea unui program de formare post-universitar pentru farmaciști, cadre didactice, asistenți sociali, dar și personal cleric. Așadar, despre importanța vaccinării se va vorbi în școli, cu elevii și cu părinții acestora, cât și la biserică.

2030: Rată de vaccinare de 95%

Până în 2030, autoritățile își propun să ajungem la o rată de vaccinare de 95%. În prezent, România stă prost la acest capitol. Suntem ultima țară din Uniunea Europeană.

Prin proiectul actual, Ministerul urmărește creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării și accesul la servicii de sănătate, inclusiv la medicamente și vaccinuri esențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE