Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiectul „10 pentru București”. Cum transformăm Capitala într-un oraș mai prietenos cu cetățenii

Mai multe ONG-uri au venit cu propuneri care să transforme capitala României într-un oraș mai frumos, mai sănătos, mai european. În paralel cu demersul ONG-urilor, festivalul de film Urban Eye a prezentat Bucureștiul așa cum s-a văzut el în documentare și filme artistice, de-a lungul unui secol.

Cum reușim să transformăm Bucureștiul într-un oraș mai prietenos cu cetățenii săi - este o întrebare la care administrația locală și ONG-urile cu proiecte dedicate reorganizării spațiului urban au încercat să răspundă în ultimii ani, prin planuri concrete. Unele au prins contur, altele, nu.

Aproximativ două milioane de locuitori trăiesc, zilnic, o relație de dragoste sau ură față de București. Motiv pentru care a apărut ”10 pentru România”, un proiect Urban Eye care și-a propus să readucă în spațiul public dezbaterea despre orașul în care îl locuim: ce funcționează și ce nu, ce ar trebui schimbat, ce e de păstrat, și cum poate fi mai bine.

Adnana Cruceanu, PR Urban Eye Film Festival: Am invitat zece organizații și instituții care prin munca lor, propun soluții pentru oraș. Să ne spună ce e de păstrat la oraș, ce e de schimbat și ce ar trebui să facem.  Fiecare dintre cei cu care am vorbit au spus despre București că este un oraș cu resurse, un oraș care oferă o diversitate, atât arhitecturală, cât și culturală, cât și din perspectiva oamenilor care îl locuiesc.

Edmond Niculușcă: E de păstrat această capacitate a Bucureștiului de a se reinventa oricât de complicat, de trist, de dramatic ar fi.

100 de ani de plimbări prin București în 21 de filme

În paralel cu dezbaterea ONG-urilor despre transformarea Bucureștiului, festivalul de film Urban Eye a propus ca temă pentru cea de-a noua ediție o călătorie imaginară prin Capitală, așa cum s-a văzut de-a lungul vremii în filme sau documentare.

Este parte dintr-un proiect care și-a propus să prezinte toate fațetele Bucureștiului, de-a lungul istoriei: în interbelic, în comunism, dar și în prezent. Proiectul a lansat și o întrebare: ce anume face special un oraș și cât de mult îl influențează chiar locuitorii săi?

Monica Sebestyen, organizator Urban Eye Film Festival: Orașul ne privește de fapt pe toți și sunt foarte multe direcții din care îl putem privi. Iar filmul, am considerat noi, este un mediu și o formă artistică foarte relevantă pentru a porni discuții despre aceste subiecte.

Zeci de priviri și perspective cinematografice creează o imagine de ansamblu a Bucureștiului. Scopul este acela de a ne determina să ne punem întrebarea: Eu ce aș schimba la orașul în care locuiesc?

Adnana Cruceanu, PR Urban Eye Film Festival: Ce aș schimba eu la București? Este legat de spațiile publice, spațiile publice mai ales ca loc de întâlnire. Mi se pare că Bucureștiul ar merita mai multe piațete în care să ne adunăm, să ne cunoaștem și să ne relaxăm.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE