Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Taxe și impozite mai mari, în București. Primăriile au dreptul legal să crească dările cu rata inflației

Bucureștenii ar putea plăti taxe și impozite mai mai mari pentru case, terenuri și mașini. Dările ar putea fi majorate cu rata inflației înregistrată anul trecut, adică 10,40%.

Un proiect de hotărâre, în acest sens, a fost pus în dezbatere publică la Primăria Municipiului București.

Potrivit legii, administrațiile locale pot să ajusteze impozitele și taxele cu rata inflației din anul fiscal anterior.

Fiecare primărie decide, însă, în fiecare an dacă mărește sau nu aceste taxe. Anul trecut, autoritățile Capitalei nu au apelat la această ajustare, însă vor s-o facă pentru anul viitor.

Astfel, dacă proiectul de hotărâre privind sumele indexate cu rata inflației se aprobă în consliulul local, locuitorii capitalei vor avea, la anul, taxe și impozite mărite cu 10,40%.

Procentul reprezintă rata inflației pe anul 2023. Cine își va plăti contribuțiile la stat până în ultima zi a lunii martie, va beneficia, în continuare, de reducerea de 10%.

Inflația din România, pe locul I în Uniunea Europeană

România a început anul cu cea mai ridicată rată a inflației din tot blocul comunitar, de 7,3%, în creștere față de decembrie.

Reprezentanții Băncii Naționale, dar și economiștii au avertizat încă din toamna anului trecut, când guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale, că vom asista la o creștere a inflației în ianuarie.

Trebuie să precizăm că România nu este singura țară cu inflație ridicată, ea este urmată de Estonia, Croația, Polonia și Slovacia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE