Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Fără mașini cu volan pe dreapta în România. Legea ar putea intra în vigoare în primăvară

Publicat de: Octav Vasilescu

Mașinile cu volan pe dreapta ar urma să fie interzise pe drumurile publice. Proiectul se află la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate.

Există șanse ca din această primăvară să nu mai vedem în trafic mașini cu volan pe dreapta. Proiectul depus de PNL a fost adoptat de Senat, iar acum se află la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Conform Poliției Rutiere, peste 120.000 de mașini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate până acum în România.

Această inițiativă a apărut după ce Poliția a transmis că numărul total al accidentelor produse de mașini cu volanul pe dreapta depășește 10% din totalul accidentelor pe an.

Șoferii care au astfel de mașini își pot muta volanul pe stânga, dar această operațiune costă în jur de 1500 de euro.

Amenzi mari pentru șoferi

Proiectul prevede sancțiuni drastice pentru cei care vor continua să circule cu volanul pe partea dreaptă. Șoferii vor risca amenzi de până la 1160 de lei și vor rămâne fără talon. Există și două excepții în acest proiect, aici intră autovehiculele istorice și mașinile utiliare, cum ar fi cele de curățenie stradală.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților și mai apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE