Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Copia permisului de conducere, obținută online. Șoferii ar putea avea acces prin crearea unui cont pe DGPCI

Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) propune introducerea unei facilități noi pentru șoferi: obținerea copiei permisului de conducere online prin crearea unui cont pe pagina lor.

Această propunere se află în prezent în stadiul de dezbatere publică și nu a fost încă implementată. În cazul în care va fi aprobată, această măsură va elimina necesitatea de a merge la ghișeu pentru obținerea copiei permisului de conducere.

Conform procedurii propuse, șoferii vor putea să atașeze cererii lor online o serie de documente, inclusiv o copie a buletinului, chitanța taxei, adeverința medicală și două fotografii. Această inițiativă are potențialul de a simplifica și mai mult procesul de obținere a documentelor necesare pentru conducerea autovehiculelor.

Cum ar funcționa noua lege

Noul sistem propus de Ministerul Afacerilor Interne elimina necesitatea predării permisului de conducere către autorități.

În schimb, valabilitatea acestuia va înceta automat în momentul înregistrării cererii în sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

Sub această procedură, permisul de conducere va fi trimis la adresa indicată de titular în România sau va putea fi ridicat personal de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, așa cum este menționat în cererea depusă.

Această nouă procedură are ca scop simplificarea și eficientizarea procesului de eliberare și gestionare a permiselor de conducere, eliminând necesitatea deplasării fizice la sediile autorităților. În plus, se urmărește reducerea birocrației și accelerarea timpului necesar pentru obținerea și actualizarea permiselor.

După înregistrarea cererii, permisul de conducere va fi expediat către adresa indicată de titular în România sau va putea fi ridicat personal de la un serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, conform opțiunii menționate în cerere.

Aceste schimbări semnificative vor aduce beneficii atât pentru cetățeni, cât și pentru autorități, îmbunătățind în același timp experiența generală a procesului de obținere și gestionare a permiselor de conducere în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE