Primul pas pe care îl va face Nicușor Dan și ce măsuri dure și urgente trebuie să ia. Expert: „Depolitizarea aparatului de stat"

Nicușor Dan este noul președinte al României, după ce a câștigat alegerile prezidențiale cu 53,6%, în defavoarea lui George Simion, cel care a adunat 46,4% din voturi. Însă după ce a trecut de acest hop al alegerilor, în care a întors spectaculos ecartul de după primul tur, Nicușor Dan are o misiune și mai dificilă de acum încolo.

Situația economică a României este dezastruoasă, astfel că măsurile luate trebuie să fie dure și rapide, după cum au anunțat specialiștii. Una dintre ele ar fi „depolitizarea aparatului de stat."

Nicușor Dan va numi prim-ministrul, care trebuie să ia măsuri dure și urgente

Bogdan Ivănel, fondator Code for Romania: „Arată foarte complicat, mai ales că toate partidele pro-europene sunt în aer la nivel de leadership. La PNL, probabil se va întoarce Ilie Bolojan, care oricum este în interimat, USR este în interimat, iar PSD este într-un interimat nedeclarat încă. Va fi foarte greu să conturezi o majoritate până nu există un leadership așezat în aceste partide.

Eu cred în continuare că România, din foarte multe puncte de vedere, are acum nevoie de un guvern de profesioniști. În primul rând, pentru că partidele actuale nu au resursa umană necesară în interior să treacă prin aceste crize, pentru că partidele actuale au nevoie de un respiro, de o reconstrucție, de reașezare a leadershipului, timp pe care noi nu putem să-l oferim, pentru că trebuie luate niște măsuri foarte rapid și pentru că unul dintre principalele lucruri care trebuie făcute acum, în afară de măsurile dure din economie, este depolitizarea aparatului de stat.

Să fim lucizi, Nicușor Dan a intrat în turul 2 cu cel mai mic scor cu care a intrat cineva vreodată într-un tur 2. Asta înseamnă că Nicușor Dan a fost, pentru puțini dintre votanți, prima opțiune de vot. Dar de fiecare dată, în turul 2, din 1996 încoace, în România s-a creat o majoritate pozitivă. În momentul în care a existat o opțiune binară, majoritatea pozitivă, bunul simț național, luat în comun, și-a spus cuvântul. Și asta s-a întâmplat și ieri.

Trebuie să înțelegem că avem, de fapt, trei ani de construcție până la parlamentarele următoare, până la localele următoare și trebuie să-i folosim nu doar în interiorul clasei politice, ci și în societatea civilă. Și să nu ignorăm că cele 5 milioane de voturi care s-au dus la George Simion - și nu doar acele milioane, ci multe milioane de voturi din cele care au mers către Nicușor Dan sau dintre oamenii care au stat acasă, sunt oameni care nu mai au răbdare cu această clasă politică.

Dacă nici în ceasul al 12-lea, nici după 4 sau 5 rânduri de alegeri într-un an, în care societatea românească a transmis încontinuu acest mesaj, că nu mai avem răbdare, vrem un alt mod de a face politică, vrem niște persoane noi, niște persoane articulate și care să vină cu soluții la problemele noastre de zi cu zi, nu doar la problemele care sunt departe de viețile noastre, securitate, modul în care poliția și serviciile sociale se raportează la viața noastră de zi cu zi."

Ce trebuie să înțeleagă politicienii actuali

Bogdan Ivănel, fondator Code for Romania: „La fel și Traian Băsescu, și Emil Constantinescu, care nici măcar nu a mai candidat la al doilea mandat - imaginile de aseară chiar îmi aduceau aminte de Emil Constantinescu, prezența în balconul de la universitate, iar prezența lui Nicușor Dan în balconul de la hotel Cișmigiu e un moment pe care oamenii au nevoie să-l trăiască mai ales pentru a scăpa ei de tensiunea acumulată în șapte luni, nu neapărat pentru personajul politic pe care îl au în față.

Este o idee pentru care oamenii ies în față și politicienii trebuie să înțeleagă asta, că nu este o iubire personală, cu o iubire față de anumite valori, pe care ei le personifică într-un moment sau altul. Și în momentul în care încetează să le mai personifice, oamenii se îndreaptă cu privirea în alte direcții. Din punctul ăsta de vedere, de obicei, un președinte nou ales are undeva la șase luni de lună de miere. Acum nu mă aștept să avem mai mult de trei luni."

Unde se poziționează George Simion în acest context? Este una dintre întrebările pe care începe lumea să și le pună. Întrebat dacă Simion a dat impresia aseară că ar putea să conteste rezultatul, Bogdan Ivănel a răspuns.

Bogdan Ivănel, fondator Code for Romania: „Da, a fost momentul când mergea de unul singur, doar cu presa, pe holul de la Palatul Parlamentului și spunea: 'eu sunt președintele ales', în ciuda rezultatelor care deja se acumulau în defavoarea sa. Dar trebuie să vedem că s-au desfășurat niște alegeri corecte și AUR și George Simion au recunoscut validitatea lor și asta e foarte important că au făcut-o deja de aseară și nu au continuat cu procese, contestări, la care aveau dreptul.

Acesta este un lucru bun pentru România, este un gest patriotic pentru el, pentru că avem timp de cât mai mult timp de construcție în care președintele care chiar a câștigat să poată forma un guvern, să poată crea o majoritate. Să nu uităm că, în aproape o lună, avem un summit NATO la Haga, probabil cel mai important eveniment al anului, din punct de vedere al securității, relațiilor internaționale, cel mai important prim moment al președintelui României și trebuie să avem un guvern stabil și miniștri în funcție până la acel moment.

În primul rând, Nicușor Dan are misiunea de a-și forma propria echipă. Să nu uităm că o echipă paralelă cu echipa guvernamentală există la Palatul Cotroceni. Consilierii prezidențiali au rang de ministru, sunt foarte importanți în tot ce înseamnă relațiile cu societatea civilă, politica externă, politica de securitate, apărare națională.

Eu voi fi foarte atent să văd care sunt oamenii pe care el și-i aduce în jurul său și acei oameni sunt numiți în mod direct de domnia sa. Mai are cel puțin câteva numiri pe care le are la dispoziție, un judecător la CCR, care trebuie numit foarte repede și șefii serviciilor secrete. După aceea, urmează guvernul, în care va avea un cuvânt foarte mare de spus Nicușor Dan. E adevărat că președintele nu se ocupă în mod direct cu politica economică a țării, dar numește prim-ministrul, are un cuvânt de spus asupra miniștrilor. Niște funcții pe care noi le-am ignorat până acum sunt funcțiile de ambasadori, în special în principalele capitale, pentru că acum suntem într-un moment de reașezare diplomatică a întregii lumi, a Europei, a lumii vestice și trebuie să avem cei mai pricepuți oameni în principalele capitale ale lumii".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE