Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul militar rus condamnat pentru crime de război în Ucraina a primit inchisoare pe viață

O instanţă ucraineană l-a condamnat, luni, pe comandantul de tanc rus Vadim Şişmarin la închisoare pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie.

Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe un bărbat de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

A pledat „vinovat”

Avocatul rusului a spus, în fața instanței, că Vadim a mărturisit că l-a ucis pe bărbat vinovat.

Victor Ovsianikov, avocatul lui Vadim Șișimarin: „S-a predat chiar el. Toate celelalte chestiuni țin de procedurile criminale și materiale. Toate acestea vor fi determinate în următoarele audieri. Va răspunde la toate întrebările dacă și când va depune mărturie”.

Biroul procurorului general al Ucrainei a comunicat, pe contul de Telegram , că, în total, 18.477 de crime comise de trupele ruse în cursul actualei invazii, declanşată la sfârşitul lunii februarie, au fost înregistrate de către forţele de ordine.

De asemenea, organele de anchetă au înregistrat 5.882 de delicte împotriva securităţii naţionale, inclusiv 3.890 legate de uzurparea integrităţii teritoriale şi a inviolabilităţii Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE