Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Primii salvatori români trimiși în Turcia s-au întors acasă. Nicolae Ciucă: ”Aţi fost emisarii României”

Prima echipă RO-USAR, care a participat la misiuni de căutare-salvare în Turcia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8, care a avut loc pe 6 februarie în această ţară, a revenit miercuri noapte în România.

Sunt medici, asistenți SMURD și pompieri specializați în misiuni de căutare-salvare, dar și cei doi câini special antrenați care-i însoțeau. Timp de zece zile, aceștia au căutat neîncetat în grămezile de moloz și au reușit să scoată mai mulți supraviețuitori.

VEZI GALERIA
7 imagini

Nicolae Ciucă: „Aţi fost emisarii României”

Salvatorii români au revenit în țară aproape de miezul nopții cu două aeronave Spartan. Pe pistă, au fost aşteptaţi de premierul Nicolae Ciucă, de şeful DSU, Raed Arafat și de ministrul de Interne, Lucian Bode. Salvatorii au fost primiți cu aplauze și îmbrățișări de comunitatea turcă din România.

„Aţi fost emisarii României, aţi fost cei care aţi dus cu dumneavoastră compasiunea, solidaritatea şi empatia poporului român faţă de poporul turc greu încercat de această tragedie. Modul în care aţi acţionat, în care aţi reuşit să salvaţi vieţile a patru cetăţeni turci reprezintă acel gest prin care în situaţii disperate aţi reuşit să redaţi speranţa unor oameni deznădăjduiţi că pot să fie salvaţi şi faptul acesta vi se datorează dumneavoastră, care, prin devotament, curaj, profesionalism, aţi făcut cinste României şi aţi dat dovadă de maximă umanitate. (...) Meritaţi să vă odihniţi după cele 10 zile în care aţi făcut totul pentru a salva vieţi", a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Printre cei care i-au întâmpinat pe salvatorii români s-au numărat şi ministrul de Interne, Lucian Bode, şeful DSU, Raed Arafat, şi şeful SMAp, generalul Daniel Petrescu. De asemenea, au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii turce şi oficiali ai Ambasadei turce la Bucureşti, care au afişat drapelele Turciei şi României şi care i-au aplaudat pe salvatorii români la sosire.

„Sunteţi prima echipă care vă întoarceţi din Turcia din misiunea dificilă de căutare şi salvare vieţi, la care România a răspuns prezent din prima clipă a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, fiind şi prima ţară care a ajuns pe teritoriul turc după cumplitul cutremur care a provocat un dezastru de proporţii. Prin voi România a dovedit încă o dată că are capacitatea să furnizeze expertiză în zona de protecţie civilă şi în situaţii de urgenţă, fiind un partener capabil să ofere sprijin tuturor cetăţenilor europeni aflaţi în nevoie", a spus ministrul Bode.

El a arătat că prima echipă de salvatori care s-a întors în România este formată din 55 de pompieri militari medici şi asistenţi SMURD, voluntari ai organizaţiilor neguvernamentale. De asemenea, ministrul de Interne a precizat că în curând vor reveni acasă şi ceilalţi 59 de colegi ai acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE