Primele proteste la adresa lui Zelenski, în Ucraina. Mii de oameni ies în stradă împotriva noii legi anticorupție

Mii de oameni au protestat la Kiev, dar și în alte orașe mari din Ucraina, față de o nouă lege care reduce din independența Biroului Național și a Procuraturii anticorupție. Este primul miting antiguvernamental de la începutul invaziei ruse. Și Uniunea Europeană a criticat adoptarea legii în Parlamentul de la Kiev despre care a spus că este „un serios pas înapoi”.

Modificările legislative instituie controlul procurorului general asupra cazurilor investigate de Biroul și Procuratura Anticorupție. Oamenii spun că decizia Parlamentului subminează una dintre cele mai importante reforme după Revoluția Demnității din 2014, care a deschis calea țării pentru integrarea europeană. Iar comisarul UE pentru extindere, Marta Kos, a scris într-o postare pe rețelele de socializare că este profund îngrijorată și că organismele independente anticorupție sunt esențiale pentru parcursul european al Ucrainei.

Zelenski dă asigurări că ambele instituții vor funcționa

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a data asigurări că ambele agenții vor continua să funcționeze, dar a spus că acestea trebuie eliberate de influența rusă. De asemenea, el a criticat blocarea de mai mulți ani a unor importante dosare de corupție. Cu o zi înainte de modificările legislative, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut agenți ai Biroului anticorupție suspectați că ar fi spioni ruși.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „De ani de zile, funcționarii care au fugit din Ucraina trăiesc în străinătate din nu știu ce motiv, în țări foarte frumoase și fără consecințe juridice. Acest lucru nu este normal. Nu există nicio explicație rațională pentru faptul că procese penale în valoare de miliarde stagnează de ani de zile. Și nu există nicio explicație de ce rușii pot obține în continuare informațiile de care au nevoie. Este important să o facem fără ruși. Este important ca pedeapsa să fie inevitabilă și ca societatea să o vadă cu adevărat.”

Societatea civilă trage un semnal de alarmă și îi cer lui Zelenski să oprească legea

Într-o postare pe X, comisarul UE pentru extindere, Marta Kos, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la votul din parlamentul ucrainean.

Ea a descris acest lucru ca pe un „serios pas înapoi” și a spus că „Organismele independente precum NABU și SAPO sunt esențiale pentru parcursul Ucrainei către UE. Statul de drept rămâne în centrul negocierilor de aderare la UE”.

Filiala ucraineană a Transparency International a criticat, de asemenea, știrea, spunând că aceasta subminează reformele anterioare și afectează încrederea partenerilor internaționali.

Grupul l-a îndemnat pe Zelenski să respingă legea, avertizând că, în caz contrar, va împărți responsabilitatea cu parlamentul pentru „dezmembrarea infrastructurii anticorupție a Ucrainei”.

Deși au avut loc mitinguri de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în 2022, acestea s-au concentrat în mare parte pe întoarcerea prizonierilor de război sau a persoanelor dispărute. Protestele rămân însă o formă tradițională de presiune publică în Ucraina, unde două revoluții anterioare au fost victorioase pentru public.

Mulți protestatari prezenți la demonstrația de marți purtau pancarte pe care scria „Vetați legea”, „Protejați sistemul anticorupție, protejați viitorul Ucrainei” sau, pur și simplu, „Suntem împotriva acestui lucru”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE