Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele monede cu chipul Regelui Charles realizate pentru ziua încoronării. Când vor fi date în folosință

Monedele cu chipul regelui Charles al III-a, realizate special pentru ziua încoronării, au fost făcute publice de Monetăria Regală. Portretul îl înfățișească pe viitorul rege purtând coroană. Coroana din efigie nu va fi însă cea pe care o va primi în ziua în care va urca pe tron, pe 6 mai.

Noile monede regale, emise cu ocazia încoronării, vor fi de 50 de pence și de 5 lire sterline.

Rebecca Morgan, șefa serviciilor de colecționare la Monetăria Regală: ”Știm că, pe măsură ce națiunea sărbătorește încoronarea, va dori să marcheze ocazia cu un suvenir, o monedă pentru colecționari. Evenimentele regale istorice sunt extrem de populare printre colecționarii de monede și publicul larg, așa că anticipăm că acestea vor fi într-adevăr foarte populare.”

Coroana pe care o poartă regele Charles pe efigia monedelor nu va fi cea pe care o va purta în ziua încoronării.

Chris Barker, manager de informații și cercetare la Monetăria Regală: ”El poartă coroana Tudor. Coroana Tudor nu există, de fapt. A fost folosită de monarhia Tudor, dar a fost distrusă în 1649. A fost reînviată în secolul al XX-lea și a fost adesea folosită de regii acelor vremuri pentru medaliile de încoronare. Bunicul lui Charles, George al VI-lea, apare cu Coroana Tudor.”

Reprezentanții Monetăriei Regale spun că regele a ales personal să fie portretizat cu o altă coroană. Portretul a fost realizat de sculptorul Martin Jennings.

Rebecca Morgan, șefa serviciilor de colecționare la Monetăria Regală: ”A trecut destul de mult timp de când nu am văzut un portret încoronat apărând pe monedele Marii Britanii. Carol al II-lea a avut un portret încoronat ca rege. Dar nu am avut un rege încoronat destul de mult timp.

Charles va fi încoronat pe 6 mai la Westminster Abbey, în Londra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE