Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele concluzii după incendiul de la hostelul din București. Unitatea de cazare, neverificată de un deceniu

Pompierii au descoperit nereguli grave după incendiul care a cuprins hostelul din Centrul Vechi al Capitalei, nereguli care puteau duce la o tragedie.

Clădirea nu avea autorizație, iar căile de evacuare erau blocate. În exclusivitate pentru Euronews, iată care sunt primele concluzii.

”În primul rând lipsa autorizației de securitate la incendiu, fapt despre care am comunicat și în cursul zilei de ieri. Această deficiență a fost sancționată cu amenda maximă de 50.000 lei.

Există și alte deficiențe, cum ar fi depozitare pe căile de evacuare a unor bunuri care îngustează căile de evacuare prin modul de amplasare, deficiențe în ceea ce privește exploatarea instalației electrice, a iluminatului de siguranță și existența unor stingătoare care erau ieșite din termen și nu mai erau verificate.”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU B-IF.

Prea puțini inspectori la prea multe unități de controloat, aceasta este explicația primită cel puțin pe surse din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Vorbim de o unitate turistică ce se afla în centrul Capitalei și care nu a fost niciodată controlată de către inspectorii de la ISU B-IF.

Vedem totodată acest control, primul de altfel care a durat două zile. A început în cursul zilei de marți, imediat după incendiu și a continuat astăzi după orele amiezii.

Cu ce concluzii vin inspectorii ISU B-IF

Printre concluzii se numără și improvizații în ceea ce privește instalația electrică, căi de evacuare blocată, extinctoare expirate, asta pe lângă lipsa autorizației de securitate la incendiu.

Sunt abateri grave, abateri pentru care administratorii clădirii au fost sancționați cu o sumă considerabilă.

Pe lângă inspectorii de la ISU B-IF trebuiau să facă controale și reprezentanții Ministerului Turismului.

Hostelul avea o capacitate de cazare de aproximativ 60 de persoane, în 11 încăperi. La momentul incidentului, unitatea era ocupată doar în proporție de 30% din capacitate.

Ce spun reprezentanții de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Reporter: Am ajuns cumva la direcția Autorizare și Monitorizare din cadrul Direcției Generale de Turism?

Angajat Direcția Autorizare și Monitorizare: Da, da, da. Cu ce vă putem ajuta?

Reporter: Vă sun din partea postului de televiziune Euronews România. Încerc să clarific și eu o situație...

Angajat Direcția Autorizare și Monitorizare: Îmi pare rău, o să vă rog să sunați la presă dacă vreți informații sau în scris.

Reporter: Am înțeles...

Angajat Direcția Autorizare și Monitorizare: Nu pot să vă dau... Noi suntem direcția de autorizare, nu pot să vă dau informații.

Așa începe conversația pentru care au fost necesare mai bine de 15 alte apeluri rămase fără răspuns. La capătul celălalt al firului este o angajată a direcției de Autorizare și Monitorizare din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. N-am apucat să rostim întrebarea, pentru că angajata ne-a trimis direct la biroul de presă.

Voiam să aflăm dacă la hostelul al cărui acoperiș s-a aprins în Capitală a fost sau nu vreun control de la minister în ultima vreme. Ceea ce ar fi trebuit să fie un drum drept pentru un răspuns simplu s-a dovedit a fi o cursă cu obstacole. La un moment dat, o altă persoană preia telefonul. Insistăm.

Reporter: Dar direcția de autorizare și monitorizare merge în controale, verifică?

Angajat: Nu, nu, nu. Cum îi spune și numele, este autorizare și monitorizare.

Reporter: Și ce monitorizează direcția de monitorizare?... Mă auziți?

Angajat: Da. Vreți să vă citesc ROF-ul? Discuția cred că e prea lungă și... vă rog să vă adresați întrebările în scris.

Reporter:Eu vreau să îmi dau seama dacă puteți să îmi răspundeți la o întrebare simplă, dacă puteți să îmi spuneți ce monitorizează direcția de monitorizare?Îndeplinirea criteriilor din ordinul ANT 65/2013.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are două direcții separate care se ocupă, printre altele, de unitățile de cazare. Pe de-o parte, cea de Autorizare și Monitorizare, pe de altă parte, cea de control. Am vrut să stăm de vorbă și cu șeful de serviciu de la Direcția Control. Nu a fost ușor pentru că numărul de telefon de pe site era greșit.

Relații Publice Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Alo, bună ziua, îmi cer scuze, eram pe telefon.

Reporter: Bună ziua! Am sunat la Direcția de Control din cadrul Ministerului Turismului?

Relații Publice Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Nu. Ați sunat la serviciul de relații publice deoarece colegii noștri de la Control tocmai s-au mutat și încă nu avem numărul de fix. Și atunci am trecut pe site numărul de la relații publice ca să vă putem răspunde la întrebări.

De pe un număr privat, suntem sunați de șeful direcției. Adresăm aceeași întrebare: dacă s-au făcut sau nu controale la hostelul respectiv.

Șeful servicului Control din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Asta e un lucru pe care îl verificăm acum. Am primit solicitarea dumneavoastră de la biroul de presă puțin mai devreme și am dat-o în lucru. Când avem informația finală o s-o primiți înapoi tot prin biroul de presă.

Reporter: După ce a ieșit la iveală această veste, că s-a aprins hostelul respectiv, nu ați început de la sine aceste verificări?

Șeful servicului Control din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Au fost începute verificări dar rezultatul lor nu a fost solicitat de nimeni, deci nu aveam ce să vă dau acum. Acum, o să vă dăm informația oficială prin biroul de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE