Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat procurorilor procedura emiterii PUZ Primăverii 1

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a da o declaraţie referitoare la sesizarea pe care a depus-o cu privire la nelegalitatea PUZ Primăverii 1, care prevede construirea pe un teren spaţiu verde.

UPDATE 16.30 Nicușor Dan s-a prezentat la DNA

"Am fost astăzi la Direcția Națională Anticorupție pentru a da o declarație referitoare la sesizarea pe care am depus-o în urmă cu aproximativ o lună cu privire la nelegalitatea PUZ Primăverii 1, care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spațiu verde în PUZ Zone Construite Protejate.

Am reclamat faptul că prin aprobarea acestui Plan Urbanistic Zonal, în anul 2019, au fost încălcate reglementările legale care stabilesc foarte clar faptul că nu se poate schimba destinația unui spațiu verde și nici nu se poate construi pe acesta.

Acest document a adus un beneficiu de câteva milioane de euro proprietarului, prin vânzarea terenului. A fost constituit un dosar penal, iar eu am depus o plângere împotriva arhitectului-șef de la acea dată pentru abuz în serviciu și pentru folos necuvenit", a declarat Nicușor Dan la ieșirea de la DNA.

Noul proprietar a solicitat primăriei Capitalei o autorizație pentru a ridica o clădire. Totodată, acesta dă în judecată municipalitatea pentru că a refuzat să emită autorizația de construcție

"Mai mult decât atât, noul proprietar ne solicită o autorizație pentru construirea unui imobil și dă în judecată Primăria Capitalei pentru refuzul nostru de a emite autorizația, susținând că PUZ-ul actual îi permite ridicarea unei construcții", a mai adăugat edilul.

Ce le-a spus Nicușor Dan procurorilor

"Am explicat procurorilor DNA care sunt etapele elaborării unei documentaţii de urbanism și care au fost paşii procedurali care au dus la emiterea acestui PUZ și a avizului de oportunitate preliminar al arhitectului-şef de la acea dată.

Am subliniat două aspecte foarte importante. Primul este acela că la momentul aprobării exista deja un antecedent în Primăria Capitalei, în sensul că era cel puțin o hotărâre judecătorească definitivă, pe altă speţă, care stipula că nu se poate construi pe spaţiul verde, respectiv PUD Kiseleff 45", a explicat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a explicat că urbanismul este un domeniu serios, iar investitorii trebuie să aibă garanții că actele emise de autoritățile publice sunt legale.

"În al doilea rând, am evidențiat faptul că domeniul urbanismului este o chestiune foarte serioasă și în ceea ce privește securitatea raporturilor juridice, în sensul că un investitor care vine în București trebuie să aibă garanția că, în momentul în care o autoritate îi emite un act, acela este legal, iar el poate demara investiția.

În plus, din cauza actelor nelegale emise în trecut de primărie, avem câteva zeci de litigii în care investitorii ne cer daune de milioane de euro pentru că actele s-au dovedit nelegale în instanță, însă ei au contractat credite bancare, au angajat constructori și proiectanți, iar în unele cazuri au construit pe terenurile respective", a conchis primarul Capitalei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

La începutul lunii, Nicuşor Dan anunţa că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul pentru 'nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1', care prevede construirea pe un teren indicat ca spaţiu verde în PUZ Zone Construite Protejate.

Fostul arhitect-șef al Capitalei, vizat de plângere

"Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puţin 3 milioane euro. Întrebare retorică. Ce credeţi că va face Inspectoratul de Stat în Construcţii? Va constata nelegalitatea PUZ-ului şi va solicita prefectului să îl atace în instanţă? (din păcate, primarul nu are voie să atace hotărârile Consiliului). Sau mă va amenda cu 5.000 lei pentru că nu emit certificatul de urbanism pentru construire?", scria Nicuşor Dan pe Facebook.

Plângerea penală a fost depusă la DNA împotriva lui Ştefan Călin Dumitraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei, iar acuzaţiile sunt de abuz în serviciu. Acesta ar fi emis avizul şi raportul de specialitate în baza cărora Consiliul General a aprobat PUZ pentru Primăverii nr. 1.

"S-a creat un folos necuvenit proprietarilor de cel puţin 3 milioane de euro, întrucât terenul în suprafaţă de 1.326 de mp a devenit construibil din (practic) neconstruibil, iar valoarea de piaţă a terenurilor construibile în zona menţionată este de cel puţin 2.500 euro/mp", se arată în sesizare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE