Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan sesizează DNA privind nereguli la CSM București. Gabriela Szabo, acuzată c-ar fi încasat bani din prime fără drept

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Primarul general Nicușor Dan a anunțat că va sesiza Direcția Națională Anticorupție în legătură cu nereguli descoperite la Clubul Sportiv Municipal București. Edilul Capitalei a precizat că plângerea va fi îndreptată și împotriva Gabrielei Szabo.

„Voi sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.

În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).

O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

Gabriela Szabo, posibil conflict de interese

„Totodată, Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

Pe lângă aceste probleme, s-au constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității.

Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).

De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.

În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare.

În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină și au fost dispuse măsuri de remediere a situației”, a mai precizat edilul Capitalei.

Euronews România a contactat-o pe Gabriela Szabo, însă fosta sportivă nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta pe marginea acuzațiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE