Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima zi a Evaluării Naționale prin ochii elevilor: „A fost destul de decent, de nivel mediu”

Absolvenții de clasa a VIII-a au susțint marți prima probă de la Evaluarea Națională. Peste 155.000 de elevi s-au înscris la examenul care a debutat cu testul de limba română. Elevii spun că au răsuflat ușurați după ce au ieșit din examen. Multora, subiectele li s-au părut destul de ușoare.

Perioada de foc a examenelor naționale a început marți cu proba de limba română. Elevii au primit varianta 4 a subiectelor realizate de experții din Ministerul Educației.

Ce spun elevii despre subiecte

Elev: „Mi s-a părut destul de bine, să zicem, chiar dacă nu m-am pregătit atât de mult pentru examen.”

Reporter: „Ce notă speri să primești?”

Elev: „Nouă și ceva.”

Reporter: „Mai ușor decât la simulare?”

Elev: „Cu mult mai ușor decât la simulare. Am avut o compunere. Am scris cum am fost într-o vacanță în Grecia. Am mers cu vaporul pe ocean.”

Elev: „Pentru mine, cel puțin, a fost ușor.”

Reporter: „Ce notă crezi că iei?”

Elev: „Sper peste 9,60, dar dacă am mai greșit la exprimare, un 9,50. Subiectele au fost similare cu testele de antrenament și m-am pregătit din a cincea, pot sa zic.”

Reporter: „Cum au fost subiectele?”

Elev: „A fost destul de decent. De nivelul mediu. Nu pot să zic că a fost ceva foarte greu, dar trebuia să fii atent.”

Elevii au primit două texte la prima vedere, este vorba de „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran și „Frânturi din viața lui Delavrancea”. Pe baza acestora au avut de răspuns la 17 întrebări. Subiectul considerat cel mai creativ este compunerea de 150 de cuvinte, unde elevii au avut de prezentat „cea mai frumoasă întâmplare din vacanță”.

Profesoară: „Subiectul de anul acesta este extrem de stufos”

Iulia Pop, profesoară de română, Colegiul Sf. Sava: „Subiectul a fost în conformitate cu modelele care s-au dat pe parcursul celui de-al doilea semestru, deci din acest punct de vedere putem spune că au fost ușoare, pentru că nu au fost surprize majore. Subiectul de anul acesta este extrem de stufos, în sensul că trece copiii prin toată materia claselor V-VIII. Nu mi s-a părut ușor textul, pentru că este un limbaj mai vechi, un limbaj interbelic în ambele texte și copiii îl parcurg cu dificultate din acest punct de vedere.”

Mai departe, elevii vor susține joi proba de la matematică, iar vineri, pe cea de la limba maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 23 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE