Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gordana Siljanovska-Davkova, aproape să devină prima femeie președinte din istoria Macedoniei de Nord

Macedonia de Nord va avea prima femeie președinte din istoria tânărului stat care și-a declarat independența față de Iugoslavia la începutul anilor '90. Gordana Siljanovska-Davkova, o profesoară de drept, susținută de conservatorii naționaliști, a câștigat detașat al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit rezultatelor parțiale. Principala miză este legată de parcursul european al țării, în condițiile în care câștigătoarea s-a opus adoptării unor reforme constituționale, ca parte a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord: Gordana Siljanovska-Davkova a câștigat al doilea tur, potrivit rezultatelor parțiale

„Ușile biroului meu sunt deschise oricui”

Profesoara de drept, în vârstă de 70 de ani, sprijinită de partidul conservatorilor naționaliști, a câștigat scrutinul cu aproape 65 la sută din voturi, față de președintele în exercițiu, susținut de social-democrați, care a obținut în jur de 29 la sută.

De altfel, social-democrații, aflați la putere în ultimii șapte ani, au înregistrat o înfrângere zdrobitoare și în alegerile parlamentare care au avut loc odată cu scrutinul prezidențial. Ei s-au poziționat pe locul al treilea, după coaliția conservatorilor naționaliști și coaliția partidelor albaneze.

Gordana Siljanovska-Davkova, președintele ales: „Mă voi comporta ca un președinte al tuturor cetățenilor, asta înseamnă că voi fi un președinte al tuturor grupurilor etnice, al membrilor tuturor partidelor sau celor care nu sunt membri de partid. Niciun președinte, mai ales dacă este femeie, nu poate face apel la unitate dacă este partizan. De aceea, ușile biroului meu sunt deschise oricui”.

Stevo Pendarovski, președintele în exercițiu: „Rezultatele sunt clare și nu intenționez să le pun în discuție. Din ce am văzut, vreau să îi felicit pe câștigători și să le urez succes în cei patru-cinci ani de mandat”.

Presa a relatat pe larg despre schimbarea de putere. Guvernanții au pierdut pe fondul problemelor economice și al ritmului lent cu care avansează negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Nu mă aștept la nimic, absolut nimic. De ce? Pentru că ne vom întoarce înapoi, în loc să mergem înainte spre Uniunea Europeană. Vom regresa.

Vom vedea dacă își vor onora promisiunile.

Simonida Kacarska, analist politic: „În ceea ce privește integrarea europeană, principalul subiect, rămâne de văzut dacă VMRO (coaliția câștigătoare n.r.) va fi de acord să adopte modificările constituționale. Din câte știu, există un consens al partidelor albaneze, că nu vor intra în coaliție, că nu vor vota pentru ei”.

Macedonia de Nord întâmpină o serie de provocări pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Sofia a cerut recunoașterea în Constituție a minorității bulgare. În plus, micul stat cu o populație de 1,8 milioane de locuitori se confruntă cu sărăcia, corupția și probleme legate de statul de drept. Din 2020, Macedonia de Nord este stat membru al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE