Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preţul aurului a ajuns la un nou maxim istoric. Creşterea, cu aproximativ 14% din luna februarie

Gramul de aur a ajuns la o cotaţie de 333,3834 lei, de la 330,7911 lei, cât a anunțat vineri Banca Naţională a României (BNR).

La bursa din Londra, aurul a ajuns la 1.968,64 dolari pe uncie, în timp ce la New York a atins 1.971,90 dolari pe uncie.

Aceste niveluri reprezintă un nou record pentru metalul prețios, care continua să fie văzut că un refugiu în fata incertitudinilor economice.

Mai multe date statistice pozitive au dus la o creştere cu aproximativ 14% a cotaţiei aurului începând de la mijlocul lunii februarie.

Perspectiva relaxării politice monetare a marilor bănci centrale, precum şi tensiunile crescute din Orientul Mijlociu şi Ucraina, au susţinut această creştere.

Au existat de asemenea achiziţii semnificative de aur din partea băncilor centrale, în special în China, unde consumatorii au acumulat aur pe fondul problemelor din cea mai mare economie asiatică.

După publicarea cifrelor privind inflaţia în luna februarie, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a spus că datele sunt "în linie cu aşteptările", adăugând că Fed nu se grăbeşte să reducă dobânzile.

Există 61% şanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie

Cu toate acestea, pieţele financiare estimează că există 61% şanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie, în creştere faţă de ziua de joi când erau doar 57% şanse. În mod normal, dobânzile mai mici sunt un element pozitiv pentru aur, care nu aduce dobânzi investitorilor.

"Datele privind inflaţia, şi în special comentariile lui Powell, au oferit un nou impuls pentru aur, iar piaţa devine din ce în ce mai convinsă că Fed va începe să reducă dobânzile în luna iunie", a declarat Warren Patterson, analist la ING Groep NV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE