Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Xi Jinping, reconfirmat pentru al treilea mandat în fruntea Partidului Comunist Chinez

Partidul Comunist Chinez și-a încheiat sâmbătă Congresul de la Beijing prin care președintele Xi Jinping a primit al treilea mandat și astfel trasează viitorul politic al Chinei în următorii cinci ani.

Congresul Partidului Comunist Chinez l-a exclus pe premierul Li Keqiang din Comitetul central. Li, al doilea politician ca importanță în China, este un adept al reformelor orientate spre piață, prin contrast cu politicile lui Xi Jinping care vrea o extindere a controlului statului asupra economiei, notează agenția The Associated Press.

„Îndrăzniţi să vă bateţi pentru victorie", a spus triumfător Xi Jinping, la finalul ceremoniei de închidere a Congresului Partidului Comunist, organizat la Palatul poporului din Beijing.

Cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist chinez a avut loc într-un context delicat pentru China, în condițiile în care se confruntă cu o încetinire a creșterii din cauza carantinărilor şi a tensiunilor diplomatice cu Occidentul.

De o săptămână, aproape 2.300 de delegaţi ai PCC s-au reunit cu uşile închise la Beijing, cu scopul de a remania echipa ce conduce formațiunea politică, precum și a trasa viitoarea orientare a celei de-a doua economii mondiale.

Componența noului Comitet central, un fel de "parlament" intern al partidului, a fost adoptată, însă nu a fost prezentată încă lista celor aproape 200 de membri, conform agenției Xinhua, citată de Agerpres.

Fostul președinte Hu Jintao, ridicat de lângă Xi Jinping

În timpul congresului, fostul președinte Hu Jintao a fost escortat spre ieşire. Vizibil împotriva voinţei sale, politicianul de 79 de ani, care a fost preşedintele Chinei între 2003 şi 2013, a fost îndemnat de angajaţi să se ridice de pe scaun, aflat lângă cel al lui Xi Jinping. Scena nu a fost nici explicată, nici relatată imediat de media chineze, notează sursa citată.

Reconfirmarea lui Xi Jinping e considerată o simplă formalitate ce îi permite să obțină în martie 2023 un al treilea mandat de președinte pentru următorii cinci ani.

"Acest al treilea mandat va pune capăt unei perioade de trei decenii de tranziţie (reglementată) a puterii" în China, a declarat Neil Thomas, analist în cadrul cabinetului Eurasia Group.

Pentru a-și consolida puterea, Xi Jinping a trebuit să scoată din Constituţie în 2018 limita de două mandate. Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, poate deci în teorie să prezideze pe viaţă Republica Populară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE