Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele PSD propune plafonarea prețurilor la carburanți. Argumentele lui Marcel Ciolacu

Este nevoie de plafonarea prețurilor carburanților în România, iar Guvernul trebuie să vină cu soluții. Este declarația liderului PSD, Marcel Ciolacu, după ce șoferii au protestat la benzinării în weekend. Președintele PSD a explicat că scumpirile la pompă din ultimele luni au și o parte speculativă.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte dar, printr-o conjunctură cum a fost pandemia, au avut niște venituri excepționale. Corect? Nu ar fi avut acele cifre de afaceri daca nu ar fi fost pandemia sau nu ar fi fost această criză din energie. Unele dintre ele sunt bazate pe un preț speculativ. Așteptăm de la ministerul Energiei explicații. Eu vreau să ne așezăm la masă să luăm deciziile cât mai corecte. Să intervenim unde sunt speculații, cum este acum zona de carburanți. Este evident că trebuie să venim cu o plafonare a prețului și să aibă toate companiile o marjă de profit, ca nimeni nu face muncă voluntară, haideți să fim corecti”.

Ungaria este una dintre țările care a plafonat prețurile la carburanți. Oficialii UE critică intervenția statului pe piață, care dăunează concurenței. Pe de altă parte, premierul ViKtor Orban spune că acestea sunt măsuri necesare pentru a proteja populația de explozia prețurilor.

VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei: Solicităm Uniunii să admită că există o situație excepțională. Le cerem birocraților de la Bruxelles să nu urmeze logica egalității, dar să înțeleagă în sfârșit că în țările mai apropiate de zona de război, măsurile excepționale pot fi necesare, de exemplu, pentru a face diferența între plăcuțele de înmatriculare și vehicule înregistrate la nivel național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE