Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Macron vrea ca dreptul la avort să fie garantat de Constituția Franței. ”Va fi ireversibil”

Un proiect de lege constituțională pentru ”a include în legea noastră fundamentală libertatea femeilor de a recurge la avort (întreruperea voluntară a sarcinii)” va fi trimis Consiliului de Stat, a anunțat duminică președintele francez Emmanuel Macron.

Textul va fi prezentat Consiliului de Miniștri (Guvernului) până la sfârșitul anului”, astfel încât ”până în 2024 libertatea femeilor de a recurge la avort va fi ireversibilă", a mai precizat liderul de la Élysée, potrivit Le Monde.

”Pe baza activității parlamentarilor și a asociațiilor, proiectul de lege constituțională va fi trimis în această săptămână la Consiliul de Stat și va fi prezentat Consiliului de Miniștri până la sfârșitul anului.

Până în 2024, libertatea femeilor de a face avort va fi ireversibilă”, a scrie Emmanuel Macron, pe platforma X (fostul Twitter).

Anunțul președintelui francez vine la șapte luni de la momentul la care și-a asumat acest angajament. La data de 8 martie, de Ziua internațională a drepturilor femeii, președintele francez a promis că va include în Constituție libertatea de a avorta, ca răspuns la preocupările ridicate de anularea, în urmă cu un an și jumătate, a hotărârii care garanta dreptul la avort pe întreg teritoriul Statelor Unite, notează sursa citată.

În Franța, dreptul la avort este în prezent printr-o lege ordinară, însă, dacă va fi garantat de Constituție, orice tentativă a parlamentarilor de a-l aboli s-ar putea dovedi a fi complicată.

La 4 octombrie, Emmanuel Macron și-a reafirmat dorința de a vedea avortul înscris în Constituție.

”La 8 martie, mi-am exprimat dorința de a găsi un text care să reconcilieze punctele de vedere ale Adunării Naționale și Senatului și să permită convocarea unui Congres la Versailles", a precizat Emmanuel Macron.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE