Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură în mijlocul iernii

Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură chiar în mijlocul iernii, dacă Primăria Capitalei nu plătește datoria de un miliard de lei pe care o are la ELCEN, compania care furnizează agentul termic.

Zonele din nordul Capitalei și cele periferice vor avea oricum probleme cu apa caldă și căldura din cauza sistemului învechit de termoficare, spune directorul companiei.

Claudiu Crețu, director ELCEN: "Prognoza meteo arată că la începutul lunii noiembrie temperaturile scad și atunci vom porni căldura."

Banii plătiți de primărie ajung pentru primele luni de iarnă

Practic mai sunt câteva zile și bucureștenii ar trebui să aibă caloriferele calde. Primăria Capitalei a plătit doar 300 de milioane de lei din datoria pe care o are la ELCEN. Directorul companiei susține că banii ajung doar pentru primele luni de iarnă, dar nu va putea cumpăra gaz până la finalul sezonului rece.

Claudiu Crețu, director ELCEN: "Nu cred că putem trece iarna fără plata acestei datorii. Este nevoie de plata acestei datorii pentru a face investitii, nu mai putem sta cu aceste CET-uri vechi de 60-70 de ani."

La finalul anului trecut, s-au semnat contractele pentru reabilitarea a 211 km. de rețea de termoficare cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare. În prezent sunt deschise opt șantiere, dar lucrările vor trebui întrerupte când se va da drumul la căldură.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: "Până în momentul ăla putem să lucrăm la magistrale, adică la conductele de mari dimensiuni și profităm să lucrăm la ele până în ultimul moment. O să fie mai bine decât iarna trecută. Ne așteptăm să fie mai puține avarii, dar o să mai fie."

Care sunt zonele cele mai afectate

Cele mai multe probleme cu căldura în această iarnă le vor avea locuitorii din zonele periferice ale Bucureșiului, cum ar fi Colentina și zona lacul Tei, pentru că acolo vor fi foarte multe avarii din cauza sistemului învechit de termoficare.

"Cartierul ăsta mereu a fost fără căldură. Ori e cap de linie, ori nu știu", spune un bărbat.

"Cât am stat la cămin doi ani de zile, apă rece la discreție. Acum m-am mutat la centrală, altă soluție nu găsești", spune un tânăr.

Aproape 1,2 milioane de bucureșteni sunt racordați la sistemul public de termoficare. Termoenergetica a avut în 2022 pierderi de căldură de circa 40%, cu aproape 3% mai mult decât în 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE