Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU Nicușor Dan: Cel mai important e că ne-am apucat să rezolvăm traficul și termoficarea

Primarul Municipiului București, Nicușor Dan a venit în platoul Euronews România, unde a vorbit despre realizările sale din ultimii ani și despre planurile sale pentru perioada următoare.

„Dacă e să ne uităm la mandatul meu de 2 ani și 7 luni sunt mai multe lucruri de spus. Eu cred că cel mai important e că am început acele lucruri care rezolvă problemele mari, adică traficul și termoficarea. Am adus 100 de tramvaie, în condițiile în care după 1989 se aduseseră 17 noi, adică se făcuseră 17 noi. Am dat drumul la achiziția a 50 de km de linie de tramvai. Din păcate ne-a întârziat contestația la Curtea de Apel încă din ianuarie cu semaforizarea inteligentă. Am votat azi în ședința de consiliu, studiu de oportunitate pentru încă 250 de tramvaie noi și o să găsim finanțare pentru ele. Pe termoficare au început lucrările. Nu am atins cei 50 de km pe care i-am promis în campanie, eu sper că anul acesta o să îi atingem, dar cred că a fost mai bine ca în iernile care au trecut”, a spus Nicușor Dan.

”Centrul istoric are două probleme”

Nicușor Dan spune că centrul istoric din București are două probleme.

”Centrul istoric are două probleme. Are o problemă de urbanism scăpat de sub control, nu la clădiri, ci la terase. Data de 1 iulie este termenul pe care l-am dat teraselor de acolo să se conformeze voluntar. Noi avem un regulament care trebuie respectat. La 1 iulie ne vom uita la elementele fixe care stânjenesc salvarea sau pompierii. Vom mai tolera până în primăvara viitoare lucruri care pot intra în legalitate, de exemplu copertine care ies din clădire. O să mai tolerăm umbrelele care, la fel trebuie să fie înlocuite cu copertine.

A doua problemă este legată de salubritate. Aici am avut o discuție foarte corectă cu operatorii. Numărul de avize de terase, deci terasele care sunt autorizate, este în creștere. Deci, de la 20 – 30 de avize pe an, am ajuns undeva la 150 – 200 în momentul acesta”, a spus Nicușor Dan.

Lucrările la termoficare vor dura până în octombrie

Întrebat câte blocuri vor rămâne în această vară fără apă caldă în București din cauza unor reparații la centrale, primarul Capitalei a spus că:

„Cele trei șantiere mari pe care le-am deschis anul trecut sunt cel de la Orășelul Copiilor, cel din Pantalimon și cel din Piața Amzei – Calea Victoriei – Ion Mihalache. Primele două se vor termina anul acesta. Al treilea nu. L-am terminat pe cel din Ferentari, început acum 2 ani. Mai avem o lucrare mare în Bulevardul Timișoara și mai avem 12 șantiere pe fonduri europene, din care au început momentan 3 sau 4.

În afară de acestea mai există cârpelile pe care le face Termoenergetica, adică acolo unde știu că sunt avarii ei intervin pe 50 – 100 de metri. Pe acestea din primele două categorii pentru furnizarea apei calde nu sunt probleme decât punctuale. Pentru lucrările pe care le face Termoenergetica pe avarii, aici din păcate, lucrurile durează, adică o săptămână sau două. Toate acestea vor dura până în luna octombrie. Cele 600 de blocuri despre care vorbim nu vor rămâne toate de-o dată fără apă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE