Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Israelului solicită guvernului condus de Benjamin Netanyahu să oprească reformele judiciare

Preşedintele Israelului cataloghează proiectul legislativ de reformă judiciară drept "o ameninţare la adresa democraţiei" și cere Executivului să renunțe la modificările propuse și să adopte un pachet legislativ agreat public.

"Toată legislaţia aflată în discuţie în acest moment (...) trebuie să dispară cât mai repede. Este greşită şi ameninţă fundaţiile noastre democratice. Trebuie să o înlocuim cu un proiect consensual", a declarat Herzog, într-un discurs special către națiune.

Oficialul a insistat că este responsabilitatea "liderilor de stat" din Guvern să renunțe la modificările legislative demarate pe repede-înainte, pentru ca țara să nu ajungă în colaps societal și constituțional.

Este pentru prima dată când președintele Israelului se pronunță împotriva propunerilor Guvernului

Coaliţia condusă de premierul Benjamin Netanyahu încearcă să adopte un pachet legislativ care ar conferi politicului prerogativa de a numi judecătorii şi ar limita considerabil atribuțiile Curţii Supreme, în special capacitatea acesteia de a invalida legi.

Este pentru prima dată când președintele Isaac Herzog se pronunță ferm împotriva propunerilor legislative înaintate de partidele aflate la guvernare.

În timpul discursului său, președintele a transmis că, în urma discuțiilor purtate cu liderii tuturor formațiunile politice din Knesset, acestea au convenit o formulă legislativă.

Preşedintele israelian, care joacă un rol esenţial protocolar, îşi exprimase deja îngrijorarea cu privire la această reformă şi s-a oferit să joace rolul de mediator între coaliţie şi opoziţie.

"Am reuşit să ajungem la acorduri asupra majorităţii punctelor, suficiente pentru a lua o pauză de la procesul legislativ", a afirmat el joi seară.

Formula convenită va fi transmisă Comisiei pentru Constituție, Lege și Justiție din Knesset pentru a intra în circuitul dezbaterii, transmite TOI.

Guvernul susține un echilibru între puterea legislativă și cea judecătorească

Herzog a întărit că atât opoziția, cât și coaliția trebuie să pună țara mai presus de interesele politice, pentru a împiedica Israelul să "se prăbușească". Reformele judiciare au divizat Israelul încă de la prezentarea acestora, în urmă cu mai bine de două luni, Iar zeci de mii de israelieni şi-au manifestat dezacordul prin proteste în cele mai mari orașe ale țării.

"Avem nevoie de lideri politici curajoşi pentru a progresa", a mai declarat Herzog. El a cerut opoziției și majorității să continue să lucreze și "să decidă împreună", singura alternativă fiind, potrivit acestuia, "ori o catastrofă, ori o soluţie".

Proiectul legislativ aflat în dezbatere parlamentară amenință democrația Israelului, potrivit contestatarilor săi. Guvernul, în contrapartidă, arată că reforma este necesară pentru a restabili echilibrul de putere între lege și justiție, care trebuie să fie "independentă", nu "atotputernică".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE