Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Europol, despre polițistul care vindea cocaină: A fost eliminat din sistem. E un semnal de alarmă pentru tinerii care intră în poliție

Un polițist din Brașov a fost prins în timp ce vindea cocaină și a fost reținut pentru 24 de ore.

Sindicatul Europol susţine că bărbatul, îmbrăcat în uniformă de poliţist, a fost prins între blocuri, în timp ce vindea stupefiantele. Asupra sa au fost găsite 50 de grame de cocaină, a căror valoare de piaţă este de 5.000 euro.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, polițistul face parte dintr-o reţea, iar la domiciliul acestuia şi la alte adrese au fost efectuate percheziţii.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a declarat, pentru Euronews România, că bărbatul avea calitate de polițist în momentul reținerii și că acest caz este un semnal de alarmă pentru toți tinerii care intră în poliție "și au impresia că această uniformă reprezintă cea mai bună acoperire".

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol: "Destituirea nu are legătură cu această activitate infracțională. Polițistul a primit o sancțiune de destituire pentru alte fapte, înainte cu o zi de a fi reținut de procurori. În momentul reținerii era încă polițist, pentru că sancțiunea aplicată cu o zi în urmă de destituire produce efecte după o perioadă de 15 zile, termen în care el are dreptul să conteste sancțiunea disciplinară.

La momentul reținerii avea calitatea de polițist.

Partea bună a lucrurilor este că a fost eliminat din sistem și este un semnal și pentru alți tineri care au intrat în poliție și au impresia că această uniformă reprezintă cea mai bună acoperire. Lucrurile nu stau tocmai așa. Din poziția de polițist, legea va fi aplicată cu mai multă rigurozitate decât în situația în care vorbim despre un simplu cetățean care vinde droguri.

E un semnal de alarmă și să înțeleagă toată lumea că nu e loc de asemenea personaje în interiorul Poliției Române."

Avantajele date de uniformă

Întrebat dacă uniforma de polițist oferă anumite avantaje pentru dealerii de stupefiante, Andreica a spus că, în interiorul rețelei, pot fi priviți ca fiind privilegiați.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol: "Dacă analizăm din această perspectivă, e greu de analizat care sunt avantajele sau dezavantajele. Însă e cert că în momentul în care ești polițist și în rețeaua în care acționezi ai această poziție, probabil că ești privit oarecum privilegiat prin presupunerea că ai acces la anumite informații, că fiind polițist nu poți să fii subiectul unor verificări sau știi de ele dinainte. Acesta e cel mai bun caz care demonstrează că lucrurile nu stau sub această formă. La acest moment avem un sistem imunitar eficient care permite identificarea și eliminarea din sistem a unor astfel de personaje."

Testarea polițiștilor înainte de începerea activității

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol: "Mi-aș fi dorit să aflu de câte ori a fost testat acest polițist în ultimii ani, de când a intrat în sistem și până acum. Noi am tot evidențiat că e nevoie, dacă vreți ca o măsură de sănătate și securitate în muncă, ca anterior începerii activității să existe o serie de teste regulate ale polițiștilor, ca să ne asigurăm că toți polițiștii care intră în serviciu se află într-o stare fizică corespunzătoare și că nu sunt sub efectul unor substanțe interzise. Dar, până la acest moment, vedem că instituția nici măcar nu a cumpărat aparate drug test suficiente pentru polițiștii rutier. Nu mai vorbim despre faptul că ar trebui să achiziționeze pentru proprii angajați."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE