Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Erdogan promite construirea a 200.000 de locuinţe, în zonele afectate de seismul din 6 februarie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni construirea a 200.000 de locuinţe în cele 11 provincii turce afectate de seismul devastator din 6 februarie, informează Agerpres.

"Niciunul dintre imobile nu va fi mai înalt de trei sau patru etaje", a declarat Erdogan aflat în provincia Hatay (sud), cea mai afectată de seismul cu magnitudinea 7.8 ce a făcut peste 41.000 de morţi în Turcia şi a distrus sau a avariat grav peste 118.000 de locuinţe.

"Toate locuinţele vor fi reconstruite de la zero (...) pe terenuri solide şi în conformitate cu bunele practici", a insistat şeful statului turc, precizând că operaţiunile pentru construirea acestor locuinţe vor începe în martie.

Locuinţele vor fi construite la distanţă de liniile de falie, "mai aproape de munţi, pentru a fi protejate de probleme ce ţin de solurile moi".

"Vom construi noi (oraşe) Antakya, Iskenderun şi Arsuz. Le vom reconstrui de la zero", a declarat Erdogan, enumerând trei oraşe din provincia Hatay. "Vom începe să-i transferăm pe cetăţenii noştri care locuiesc în oraşe de corturi şi de containere către (noile lor) locuinţe în cel mult un an", a promis preşedintele turc, care a susţinut un discurs în public pentru prima dată în ultimele şase zile.

O sută treizeci de mii de locuinţe vor fi construite în provinciile Hatay, Kahramanmaras şi Malatya, cele mai afectate dintre cele 11 provincii locuite de seism. Moscheile şi alte locuri de cult vor fi de asemenea reconstruite, a dat asigurări Erdogan.

Preşedintele turc, care a anunţat că peste 114.800 de persoane au fost salvate de sub dărâmături, a precizat că băncile publice vor şterge datoriile persoanelor care au murit în seism.

În total, "nevoia de adăpost a 1,69 milioane de persoane a fost satisfăcută", a mai spus preşedintele turc, care a adăugat că circa 375.000 de sinistraţi au fost evacuaţi din provincii afectate spre alte oraşe ale ţării, dintre care trei sferturi cu avionul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE