Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele BEI: Ucraina trebuie să înceapă de acum reconstrucția

Reconstrucţia Ucrainei trebuie să înceapă acum şi nu poate aştepta sfârşitul războiului, a declarat preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Ajutor financiar pentru Ucraina

"Nu există posibilitatea responsabilă să aştepţi încheierea confruntării militare înainte de a începe reconstrucţia", a declarat Werner Hoyer într-un interviu acordat marţi pentru Bloomberg Radio. "Ceea ce este nevoie acum este ca economia să fie menţinută în funcţiune, ca veniturile din taxe să continue să vină la buget şi ca sectorul agricol să fie capabil în continuare să exporte. Măsurile de sprijin pentru Ucraina trebuie să aibă loc acum, nu într-o zi în viitor când sperăm că va fi semnat tratatul de pace", a adăugat Werner Hoyer.

BEI, instituţie denumită şi "braţul financiar" al UE, a alocat deja 1,7 miliarde de euro Ucrainei pentru refacerea şcolilor, spitalelor şi locuinţelor sociale devastate de bombardamentele ruseşti. Hoyer a menţionat în special finanţarea recentă pentru refacere unui spital din Odesa.

"Dacă vrei ca economia să continue să funcţioneze, atunci podurile, căile ferate şi sistemul public de transport trebuie să fie funcţionale. Aceasta este zona crucială a activităţilor noastre", a spus Werner Hoyer.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE