Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Două tinere din România, înecate în Italia. Continuă operațiunile de căutare pentru găsirea celei de-a treia persoane

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat cetățenia română a două dintre cele trei persoane dispărute în Italia, în urma inundațiilor.

Este vorba despre două fete ale căror trupuri neînsuflețite au fost găsite duminică. Al treilea membru al grupului, un tânăr, este încă dispărut.

Autoritățile au confirmat că se continuă căutarile și în cazul celui de-al treila tânăr, despre care se crede că ar fi tot român.

02/06/2024 , 23:00

MAE confirmă cetățenia română a celor două tinere

”În continuarea informațiilor transmise anterior cu privire la dispariția a trei persoane în apele fluviului Natisone, regiunea Friuli Venezia Giulia din Republica Italiană, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), precizează că, duminică, 2 iunie 2024, reprezentanții Consulatului General al României la Trieste, au fost informați de către autoritățile italiene asupra faptului că trupurile neînsuflețite a două dintre cele trei persoane declarate anterior dispărute au fost găsite, fiind în desfășurare operațiunile de căutare pentru găsirea celei de-a treia persoane.

De asemenea, în urma informațiilor transmise de către autoritățile italiene, MAE confirmă cetățenia română a celor două persoane decedate.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor îndoliate

Reprezentanții oficiului consular mențin în permanență dialogul cu autoritățile locale în vederea obținerii de informații cu privire la operațiunile de căutare a celei de-a treia persoane dispărute, precum și cu familiile cetățenilor români decedați, fiind pregătiți să acorde asistență consulară în funcție de solicitări și conform competențelor”, transmite MAE într-un comunicat.

MAE informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39040411652, +390404528136, +39040416350; apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de permanență al oficiului consular: +393408821688.

Doi dintre tinerii dispăruți în Italia, găsiți morți

Trupurile a doi dintre tinerii luați de curentul unui râu, în nord-estul Italiei, au fost găsite. Autoritățile locale au confirmat moartea a două fete care, potrivit presei din Peninsulă, ar fi românce. Al treilea membru al grupului, un băiat care ar fi, la fel, român, este în continuare dispărut. Au trecut mai mult de 48 de ore de când tinerii au fost văzuți ultima dată în viață.

Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Române din Italia (ADRI): "Autoritățile române nu au oferit informații. Cele italiene au comunicat încă de ieri numele celor trei tineri. Toți trei sunt de origine română. Băiatul venea din Austria ca să se întâlnească cu cele două amice ale lui. Una dintre ele era născută în Italia, cealaltă a venit în vizită."

Cei trei au dispărut vineri la prânz, după ce au mers să se plimbe pe malul unui râu. Din cauza ploilor abundente, debitul acestuia a crescut brusc, de la 20 la 250 de metri cubi pe secundă, scriu jurnaliștii italieni. Unul dintre dispăruți a trimis un semnal SOS la numărul de urgență 112. La scurt timp, pompierii au încercat să-i salveze pe tinerii blocați pe o mică insula de pietriș și le-au aruncat mai multe frânghii. Tentativele de salvare au eșuat.

Înaintre de a le găsi pe fetele dispărute, pompierii au găsit telefonul cu care unul dintre tineri a sunat la 112. În operațiunea de căutare și salvare sunt implicați scafandri, pompieri și salvamontiști cu drone și elicoptere.

Identitatea celor trei tineri nu a fost încă dezvăluită de autoritățile italiene. Pentru că în apropierea locului în care au dispărut tinerii a fost găsită și o mașină cu numere de înmatriculare românești, au apărut zvonurile conform cărora cei trei ar fi de naționalitate română. Presa din Italia scrie că una dintre fetele găsite era o româncă de 20 de ani, studentă la Academia de Arte Frumoase din orașul Udine. Cealaltă avea 23 de ani și sosise în Italia acum câteva zile, în vizită la părinți. Băiatul care este în continuare dispărut ar fi și el român.

Știrea inițială:

Vremea rea face primele victime în regiunea Veneto din nord-estul Italiei. Potrivit presei italiene, trei tineri sunt dați dispăruți după ce au fost luați de curenții puternici.

Nivelul apelor a crescut îngrijorător de mult din cauza precipitațiilor abundente. Presa din Italia scrie că ar fi vorba de tineri cu cetățenie română, după ce mașina lor înmatriculată în țara noastră a fost găsită într-o parcare.

Într-un răspuns pentru Euronews România, Ministerul Afacerilor Externe de la București anunțase că s-a autosesizat în urma informațiilor privind dispariția tinerilor.

Anunțul MAE

Ministerul precizase că,în acel moment, autoritățile italiene nu au confirmat cetățenia persoanelor dispărute. Iar operațiunile de căutare și procedurile de identificare sunt în curs de desfășurare.

„Se caută trei persoane, un bărbat și două fete, în râul Natisone. Au rămas blocate în urma inundațiilor.

Mașina oprită în Premariacco are numere de înmatriculare românești, în acest moment două elicoptere se află pe râu între Premariacco și Manzano, unul al pompierilor cu scafandri și elicopterul 118 care așteaptă la Casali Potocco.

În acest moment a sosit și o barcă a pompierilor care va încerca să urce pe râu de la Orsaria, din păcate râul este în creștere”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE