Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații devastatoare în Grecia, Turcia și Bulgaria după ploile torențiale. Șapte oameni au murit

Inundațiile provocate de ploile torențiale au făcut prăpăd în Grecia, Turcia și Bulgaria. Șapte oameni au murit, printre care doi turiști care au fost luați de ape într-un camping din nord-vestul Turciei, relatează The Guardian.

VEZI GALERIA
3 imagini

Ministrul turc de Interne, Ali Yerlikaya, a anunțat că patru persoane au fost date dispărute, după inundarea unei zone de camping din provincia Kirklareli, situată la granița cu Bulgaria. Potrivit acestuia, aproape 12 turiști se aflau în camping în momentul în care s-au produs inundațiile.

Echipele de salvatori au descoperit în zonă cadavrele a două persoane, a scris Yerlikaya pe rețeaua X (fosta Twiter). ”Misiunea de căutare și salvare a celor (patru) dispăruți continuă ", a adăugat el.

Pompierii au salvat din o fetiță și un adult din zonele inundate, unde apa a depășit în unele locuri un metru. Din cauza ploilor torențiale, un drum principal a fost închis, motiv pentru care autoritățile au fost nevoite să-l închidă, conform televiziunii turce Habertürk TV.

Inundații în insula Skiathos, o destinație de vacanță preferată de români

După ce s-a luptat cu incendii devastatoare, Grecia este lovită de Furtuna Daniel. Cel puțin un om a murit, iar cel mai afectat este portul Volos din centrul țării, dar și insula Evia. Acolo au fost alunecări de teren, iar culturile agricole au fost înghițite de ape . Au fost viituri extrem de violente care au luat cu ele poduri, copaci și mașini.

Polițiștii au interzis circulația mașinilor în centrul orașului Volos, în regiunea montană Pelion și în insula Skiathos din cauza ploilor torențiale.

Potrivit pompierilor, persoana decedată este un bărbat care a fost luate de ape. De asemenea, alți cinci oameni au fost dați dispăruți.

Unele regiuni au fost plasate sub cod roșu de vreme severă. Premierul elen a mai spus că Grecia s-ar putea confrunta cu vreme severă și în perioada următoare.

Autoritățile au trimis alerte pe telefoanele mobile în mai multe regiuni din Grecia centrală, în insulele Sporade și în insula Evia, prin care localnicii sunt avertizați să-și limiteze deplasările pentru a un fi luați de ape.

Meteorologii eleni au anunțat că într-o localitate din regiunea Pelion a fost înregistrat un nivel record de precipitații - 75,4 centimetri, în condițiile în care media anuală a precipitațiilor în regiunea Atena este de aproximativ 40 centimetri.

Premierul elene Kyriakos Mitsotakis a afirmat că atât incendiile de vegetație, cât și furtunile au fost provocate de schimbărilor climatice, recunoscând că Guvernul ”nu a gestionat lucrurile atât de bine” pe cât și-ar fi dorit în ceea ce privește incendiile de vegetație.

Inundații în Bulgaria. Doi oameni au murit, iar alți trei au fost dispăruți

Nikolai Denkov, premierul Bulgariei, a declarat că două persoane au murit și alte trei sunt date dispărute, după ce o furtună a provocat inundații în sudul țării.

Râurile care au ieșit din matcă s-au revărsat pe drumuri și au distrus mai multe poduri. De asemenea, din cauza vremii extreme, au avut loc pene de curent, iar autoritățile au avertizat locuitorii să nu bea apă de la robinet din cauza contaminării cu apă de la inundații.

Din cauza ploilor torențiale și a vântului puternic, valurile au atins doi metri înălțime pe plajele din stațiunile turistice.

Televiziunile bulgare au difuzat imagini cu mașini și rulote luate de valuri și duse în largul mării în sudul stațiunii Tsarevo, una dintre zonele grav afectate de intemperii.

Autoritățile bulgare au declarat stare de urgență în Tsarevo și au îndemnat oamenii să se mute la etaj, deoarece parterul unor hoteluri a fost inundat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE