Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Activişti din Belarus, Rusia şi Ucraina, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace 2022

UPDATE Activistul belarus Ales Bialiatski, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.

„Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie”, a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivaţia sa.

„Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina”, a declarat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen.

Vineri a fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace la Oslo, Norvegia. Au fost nu mai puțin de 343 de nominalizaţi – 251 de persoane şi 92 de organizaţii – concurează pentru premiu în acest an, potrivit Institutului Nobel.

În 2021, jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”, au fost marii câștigători ai titlului.

Premiul din acest an a fost anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

Printre favoriţii din acest an s-au aflay activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Premiile Nobel 2022 au început să se acorde de luni, 3 octombrie, odată cu anunțarea laureatului pentru Fiziologie sau Medicină.

Valoarea premiului Nobel atinge 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE