Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul socialist Pedro Sanchez a primit mandatul să formeze un nou guvern în Spania

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, i-a încredinţat marţi premierului socialist în exerciţiu Pedro Sanchez mandatul de formare a unui nou guvern, după ce conservatorul Alberto Nunez Feijoo, al cărui partid a câştigat alegerile din iulie, nu a reuşit să alcătuiască o majoritate, transmite AFP.

Alegeri fără un câștigător clar

Alegerile legislative anticipate desfăşurate în Spania pe 23 iulie s-au încheiat fără un câştigător clar. Partidul Popular (PP) de dreapta al lui Nunez Feijoo a obţinut primul loc şi 137 de mandate parlamentare, departe de majoritatea de 176 de mandate.

Partidul Socialist Muncitoresc spaniol (PSOE) al lui Sanchez, deşi aflat pe locul al doilea, cu 121 de mandate, are mai multe şanse de a forma guvernul, întrucât s-ar putea alia cu micile partide regionale, în special basce şi catalane, în timp ce popularii pot conta doar pe sprijinul partidului de extremă-dreaptă Vox, a treia forţă politică, cu 33 de mandate parlamentare, dar insuficiente pentru o majoritate de dreapta.

Dar separatiştii catalani, a căror susţinere este esenţială pentru ca un nou guvern socialist să obţină votul de încredere, cer în schimb o măsură de amnistie foarte controversată pentru politicienii condamnaţi sau anchetaţi în urma tentativei de secesiune a Cataloniei din 2017.

Premierul Pedro Sanchez, aflat la putere din 2018, are termen până pe 27 noiembrie pentru învestirea unui nou guvern, altfel o nouă rundă de alegeri anticipate va fi convocată în mod automat pentru jumătatea lunii ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE