Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania. Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, ar putea reveni în politică

Alegerile parlamentare anticipate din Spania ar putea fi asul din mâneca liderului separatist din Catalonia. Aflat în exil autoimpus în Belgia, Carles Puigdemont conduce un partid care a obținut șapte mandate, exact numărul necesar premierului în exercițiu, Pedro Sanchez, pentru a rămâne la guvernare. Totuși, este de greu de crezut că socialiștii premierului vor accepta o coaliție cu separatiștii catalani. Deznodământul este așteptat de întreaga Europă, mai ales că Spania deține președinția Uniunii Europene.

Partidele pro-independență, necesare pentru formarea unui nou guvern

Alegerile parlamentare anticipate din Spania au adus și mai multă incertitudine în viața politică a țării. Socialiștii aflați până acum la guvernare nu au reușit să obțină o nouă majoritate. În aceeași situație este și Partidul Popular de centru-dreapta. În aceste condiții, cheia pentru formarea unui nou guvern ar putea să fie la partidele ce militează pentru independența Cataloniei.

După ani în care nu a avut nicio influență în politica spaniolă, partidul liderului mișcării de independentă, Carles Puigdemont, ar putea să dicteze condițiile pentru noua guvernare.

Josep Rius, purtătorul de cuvânt al partidului ”Junts per Catalunya”: ”Propunerea noastră este foarte clară. Vrem să avem dreptul la autodeterminare și amnistie. Logic, vorbim despre amnistia care nu a fost acordată cu cele câteva grațieri făcute de guvern.”

Mandatul internațional de arestare împotriva lui Carles Puigdemont

Actualul premier socialist, Pedro Sanchez, are nevoie de susținerea celor șapte deputați din partidul ”Junts per Catalunya” pentru a putea crea noul guvern. Dacă nu se ajunge la un acord în acest sens, țara ar putea să intre într-o nouă campanie electorală.

Marc Guinjoan, analist politic: ”Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol a anunțat de mai multe ori că unitatea Spaniei nu poate fi pusă în discuție. În context, pare destul de dificil pentru această formațiune să poarte astfel de negocieri. Partidul ”Junts per Catalunya” nu are suficiente argumente pentru a forma sau forța o coaliție cu Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol sau cu stânga radical SUMAR. Vom vedea ce se va întâmpla lunile următoare.”

La începutul acestei săptămâni, chiar imediat după încheierea numărătorii voturilor, Parchetul spaniol a cerut reactivarea mandatului internațional de arestare împotriva lui Carles Puigdemont. Din 2017, liderul partidului separatist catalan se află în Belgia, unde a fugit pentru a nu fi judecat pentru organizarea referendumului pro-independență, calificat ilegal de către Madrid.

Congresul Deputaților trebuie să fie constituit până în 17 august, când va fi marcat începutul unei noi legislaturi. Dar în Spania nu există și un termen limită pentru învestirea unui nou președinte, iar negocierile ar putea dura săptămâni bune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE