Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun spaniolii despre rezultatul alegerilor. Încep negocierile pentru noul guvern 

Conservatorii spanioli au câștigat cel mai mare număr de mandate în alegerile generale, însă nu au reușit să obțină majoritatea absolută necesară formării guvernului. Socialiștii au însă șanse să rămână la putere, în urma negocierilor politice. Marea surpriză pare a fi faptul că extrema dreaptă a performat mult mai prost decât anticipau sondajele de opinie. 

Rezultatul alegerilor arată că Partidul Popular condus de Alberto Núñez Feijóo a câștigat 136 de mandate față de 122 de mandate câte au obținut socialiștii premierului Pedro Sanchez. 

Extremiștii de la VOX au câștigat doar 33 de mandate față de 52 câte au avut la ultimul scrutin, deși sondajele de opinie arătau că există riscul să ajungă în coaliția de guvernare, pentru prima oară după înlăturarea dictaturii lui Franco.  

Presa din Peninsula Iberică notează că Feijoo a câștigat, dar Sanchez ar putea rămâne premier cu ajutorul partidelor regionale. 

”Nimeni nu a câștigat, pentru că partidele mai puternice nu se înțeleg. Ar fi mai simplu dacă s-ar uni și ar ajunge la un compromis. Fiecare vine cu o idee bună. Puneți-le cap la cap și oferiți soluții pentru a încerca să îmbunătățiți situația din țară”, spune Jose Manuel Gordillo.  

”Nu există un câștigător clar, așa încât va fi dificil să formeze un guvern. Pentru mine, este important că stânga a rezistat și dreapta nu a reușit să formeze guvernul”, menționează Carlos Garcia. 

”Cred că toată lumea a fost luată prin surprindere pentru că ne așteptam cu toții a Partidul Popular să crească vertiginos. Însă stânga încă rezistă.  Acum mă gândesc că vor fi negocieri și acorduri. Totul este în aer”, spune Olga Lopez.

Încep negocierile pentru noul guvern 

Urmează săptămâni de negocieri politice pentru formarea noului guvern. 

Jason Xidias, profesor de științe: ”Este o situație complicată în sensul că sistemul parlamentar depinde de acorduri sau coaliții. Iar coalițiile sunt foarte complicate din cauza puterii partidelor regionaliste, a partidelor din Catalonia, din Țara Bascilor. Deci aici este locul în care lucrurile se vor complica.” 

Premierul socialist Pedro Sanchez s-a dovedit a fi un supraviețuitor, dar îl așteaptă discuții dificile pentru că reprezentanții partidului regional din Catalonia ar putea cere extrem de mult în schimbul sprijinului pentru formarea guvernului. Rămâne de văzut dacă va reuși să le ofere ceea ce doresc fără să se sinucide politic. Liderii europeni răsuflă însă ușurați. 

Jason Xidias, profesor științe politice: ”Liderii europeni se gândesc că este o victorie majoră faptul că extrema dreaptă nu se află într-o coaliție guvernamentală, pentru că acesta este cazul, de exemplu, în Italia. De asemenea, există o extremă dreapta puternică în Ungaria și Polonia și în alte locuri care subminează cu adevărat obiectivele UE.” 

Negocierile pentru formarea executivului vor începe după ce Parlamentul nou ales se va reuni în ședință la 17 august. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE