Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul israelian Netanyahu l-a numit pe Ciolacu ”Brother Marcel”. Ce tip de relație are România cu Israelul și țările arabe, de fapt, potrivit experților

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, și Răzvan Pantelimon, analist de politică externă, au vorbit la Euronews România despre relația pe care țara noastră o are și ar trebui să o aibă cu Israelul și cu statele arabe.

Diaconescu, fost ministru de Externe: „Într-un moment de criză, atunci contează cel mai mult cine e alături de tine”

Ce înseamă această implicare a României în conflictul Israel-Hamas?

Cristian Diaconescu: „România are o relație specială cu Statul Israel. (…) Era cât se poate de necesară o confirmare, de la cel mai înalt nivel și mai ales una publică, vizuală, a relației speciale pe care o avem cu Israelul, dar și cu lumea arabă din Orientul Mijlociu, să fie subliniată într-un moment de criză, atunci contează cel mai mult în a ști cine este alături de tine”.

„Era cât se poate de normal, nu numai prin contactele uzuale, tehnice, dar și prin prezența în zonă ca România și reprezentanții săi să fie acolo și să își arate sprijinul față de Israel. Discuția e foarte complicată în ceea ce privește extragerea celor 200 de români din Fâșia Gaza și spun extragere pentru că efortul este unul aproape chirurgical”.

„Astăzi, când vorbim din perspectiva instituțiilor românești, cei mai avansați în ceea ce privește posibilitatea de a-și repatria cetățenii sunt românii, americanii și germanii. Sunt state din spațiul euro-atlantic, în acest moment, care apelează la România pentru a fi sprijiniți în legătură cu propriii lor cetățeni care vor să plece din Fâșia Gaza”.

Răzvan Pantelimon: „Domnul ministru (n.r. Marcel Ciolacu) spunea de faptul că într-adevăr există o relație foarte bună atât cu Israelul, cât și cu statele arabe. Din perioada comunistă există această relație, la acel moment România juca rolul de mediator între Israel și statele arabe, dar nu numai, ci și între China și Uniunea Sovietică. La un moment dat, exista o propunere, se pare, conform documentelor, ca Ceaușescu să ia Premiul Nobel pentru pace, tocmai pentru aceste elemente de mediere. Deci, România a fost un actor important în ceea ce privește relațiile internaționale, mi-aș dori să redevină un astfel de actor (…), cred că în spațiul acesta al Orientului Mijlociu am putea să devenim un actor important, cel puțin pe zona aceasta, tocmai pentru că avem relații foarte bune cu ambele părți”.

Cei doi invitați au spus și cum văd o posibilă întrevedere a unui oficial român de rang înalt cu Mahmud Abbas.

Răzvan Pantelimon, analist de politică externă: „E greu de crezut la acest moment, dar orice este posibil”.

„Cred că s-ar înscrie în această linie, probabil, de stabilire a unor încercări de mediere, de a-și oferi bunele servicii. (…) Să nu uităm că Nicolae Ceaușescu a fost prieten cu Yasser Arafat, au fost mai multe vizite, poate, de ce nu, să avem iarăși o astfel de situație, fără să avem partizanate politice de o parte și de alta (…), am putea să încercăm să jucăm un astfel de rol. Ar fi o lovitură de imagine pentru România”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și premierul României, ”Brother Marcel”

La scurt timp după vizita la Tel Aviv, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit la un post de televiziune că Benjamin Netanyahu ne consideră frați și că i s-a adresat cu brother Marcel. Șeful Guvernului a mai declarat și că această vizită era normală, ținând cont de faptul că cele două state au de peste șapte decenii relații diplomatice.

Din relatarea făcută chiar de premierul României, în dialogul cu Netanyahu acesta i s-ar fi adresat cu Brother Marcel.

Cristian Diaconescu: „Din punctul meu de vedere, nu este nimic de neașteptat din această perspectivă. Este o uzanță a deschiderii Israelului în ceea ce privește reprezentanții Bucureștiului și, într-adevăr, o istorie extrem de favorabilă pe care puține state din această lume o au, în ambele zone”.

„Eu am avut întâlniri cu Mahmud Abbas. Nu vreau să vorbesc despre mine, vreau să spun de faptul că reprezentanții României erau și au fost primiți inclusiv în zona palestiniană cu o disponibilitate de dialog absolut extraordinară, știindu-se că venim din Israel și ne întoarcem în Israel. Niciodată, reprezentații României nu aveau vreo dificultate în a avea un dialog bilateral și la Tel Aviv, și la Ramallah. Deci, acest nivel de încredere trebuie păstrat, dezvoltat și amplificat pentru că nu știi când ai nevoie”.

„Întâlnirile cu Mahmud Abbas erau cât se poate de în regulă. Evident, își susținea poziția în ceea ce privește mai ales procesul de pace, autodeterminarea palestiniană, evident, temele lor, nu avea vreo nuanță de agresivitate sau să ceară partenerului - cum se întâmplă în alte zone - să se delimiteze de statul israelian. Nici pe departe!”, a mai spus fostul ministru.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE