Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul francez a folosit un prezervativ, o consolă de jocuri și un încărcător USB pentru a încerca să-i convingă pe tineri să voteze

Gabriel Attal a încercat o metodă originală de a-i convinge pe tineri să voteze lista din care face parte partidul președintelui Emmanuel Macron. În ultima zi de campanie, premierul Franței a utilizat un prezervativ, o consolă de jocuri și un încărcător USB, într-o postare pe Instagram.

El a explicat care este legătura dintre aceste obiecte, pe care le-a prezentat în fața camerei.

Cum încearcă premierul Franței, Gabriel Attal, să-i convingă pe tineri să voteze

"Aceste trei obiecte au un punct comun: Europa, Europa concretului. Europa este cea care se asigură că prezervativele pe care le cumpăraţi respectă toate cerinţele în ceea ce priveşte rezistenţa şi siguranţa, datorită acestui mic logo, marcajul CE. Europa a fost cea care le-a impus celor de la Nintendo să înlocuiască gratuit joystick-urile Switch-ului care nu mai funcţionează, chiar şi după ce garanţia a expirat. Europa este cea care tocmai le-a impus încărcătorul comun tuturor producătorilor de telefoane, începând cu luna decembrie.

Europa concretului este, de asemenea, Erasmus pentru studenţi şi ucenici, este ceea ce ne permite să ne apărăm datele personale, confidenţialitatea online, este ceea ce ne permite să acţionăm pentru climă, este ceea ce ne va permite să fim puternici în faţa Statelor Unite şi a Chinei. Această Europă se află în pericol. Pentru prima dată în istorie, extrema dreaptă ar putea avea o minoritate de blocaj", a spus Gabrial Attal, pe Instagram.

Apelul premierului francez vine după ce sondajele arată că doar 6% dintre tinerii cu vârste cprinse între 18 și 24 de ani intenționează să voteze pentru acea listă a majorităţii preşedintelui Emmanuel Macron. Per total, acea listă a lui Macron se află mult în urma extremei dreapta Adunarea Națională (15% față de 33%).

Lista lui Macron este numită "Nevoia de Europa" și este condusă de Valerie Hayer.

Cine este Gabriel Attal, premierul Franței

În ianuarie, Emmanuel Macron a surprins pe multă lume prin numirea lui Gabriel Attal ca premier. Attal, în vârstă de doar 34 de ani, a devenit cel mai tânăr premier din istoria Franței. Este, totodată, primul șef de Executiv care își asumă public faptul că este gay.

Membru al partidului prezidențial, Attal a fost ministru al Educației și a mai ocupat poziții precum purtător de cuvânt al Guvernului și secretar de stat. Este licențiat în drept și științe politice. Unii comentatori îl descriu drept discipol al lui Macron - care, la rândul său, a fost cel mai tânăr președinte al Franței (40 de ani în 2017).

În primii ani ai președinției lui Macron, Attal a făcut parte dintr-un grup de tineri educați, din medii bune, aleși de liderul francez să-l consilieze și să-l sprijine. Se spune despre premierul desemnat că are abilități foarte bune de comunicare și capacitatea de a gândi și de a vorbi "de la sine-putere". De aici și modul în care a dovedit că poate veni cu răspuns la cele mai grele întrebări și, respectiv, porecla de "Lunetistul".

Attal este fiul lui Yves Attal, avocat și producător de film de origine evreiască și tunisiană, care a murit în 2015. Mama sa este Marie de Couriss, descendentă din creștinii ortodocși din Odesa. Attal a crescut la Paris, alături de cele trei surori mai mici ale sale. A studiat la École Alsacienne, în capitala Franței. O școală privată, pentru părinții cu statut social bun, cu renume în specializările în politică și arte și unde limba engleză este obligatorie de la nivel primar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE