Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră medicală românească: Un pacient a primit un rinichi și foliculi de la același donator. Cum ar putea schimba viitorul medicinei

Eveniment medical unic în România. Un pacient a primit de la un donator viu un rinichi, apoi peste mai mulți ani, a obținut foliculi pentru transplant de păr de la același donator. Ambele transplanturi au reușit, spun medicul și pacientul.

Adrian Mitu a primit în urmă cu 16 ani un rinichi de la un donator. Parte din medicația persoanelor care suferă un transplant major de organe sunt imunosupresoarele, pentru acceptarea organului. Una dintre reacțiile adverse poate fi căderea părului. Reintregrarea socială și regăsirea încrederii în sine sunt importante pentru aceste persoane.

Adrian Mitu, pacient: „Am făcut acum aproximtiv cinci luni de zile implant de păr de la cel care mi-a donat un rinichi acum 16 ani. Mi s-a schimbat deosebit de mult înfățișarea, zic eu, în bine. Sunt foarte mulțumit.”

În implantul de păr obișnuit, foliculii se iau din altă parte a corpului aceluiași pacient

În implantul de păr obișnuit, foliculii se iau din altă parte a corpului aceluiași pacient. În operația realizată de medicul Felix Popescu, donatorul foliculilor nu este aceeași persoană.

Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă: „Este foarte dificil de a găsi pacienții respectivi, compatibilitatea, histocompatibilitatea, dar, în același timp, faptul că a avut un transplant anterior de la persoana respectivă. Am luat legătura cu clinica de chirurgie de transplant renal din România, am avut acceptul lor de a face acest lucru.

Transplantul de păr poate să fie testul de compatibilitate pentru un posibil tranplant major de organe

Medicul felix Popescu spune că pe viitor, transplantul de păr poate să fie testul de compatibilitate pentru un posibil tranplant major de organe.

Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă: „Putem face microimplanturi cu foliculi de păr de la persoana respectivă și putem vedea în dinamică, în decursul a o lună, trei luni, șase luni, depinde cât timp avem la dispoziție, care este mecanismul inflamator care apare, dar și un tratament corect, pe care îl poate urma imediat după transplantul major de organ.”

La sfârșitul lunii aprilie, la Los Angeles, medicul român va prezenta, ca premieră, studiul de caz al acestei operații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE