Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pregătiri pentru Jocurile Olimpice în Paris. Zeci de migranți care dormeau în fața primăriei au fost evacuați

Înainte de Jocurile Olimpice din această vară, oamenii străzii din Paris vor fi duși în adăposturi temporare. Zeci de migranți au fost deja evacuați din zona primăriei. Organizațiile neguvernamentale au criticat decizia autorităților, pe care le-au acuzat că nu caută soluții pe termen lung pentru acești oameni. 

Zeci de migranți, adulți și copii, și-au făcut adăposturi în fața Primăriei Paris. Cei mai mulți sunt veniți din țări africane în care se vorbește franceza. Ziua hoinăresc prin oraș, iar noaptea dorm corturi făcute din prelate și pături. La sfârșitul lunii, Parisul marchează 100 de zile până la Jocurile Olimpice. Autoritățile își doresc ca până atunci, în zonele turistice să nu mai fie oameni ai străzii și îi trimit în centre din afara metropolei. Datele statistice arată că peste trei mii cinci sute de oameni locuiesc pe străzile capitalei franceze. 

”Ni s-a spus că vom merge în alte provincii. Este oricum mai bine decât să dormi cu copiii în stradă. Asta nu este viață”, spune un refugiat. 

Paul Alauzy, coordonator în cadrul organizației umanitare „ Médecins du monde”: ”Unele familii au dormit aici, sub prelate, în ultimii doi ani. Acum, că vor avea loc Jocurile Olimpice, tot ce le putem oferi este să meargă în alte orașe. Cum ar fi Bersancon sau Marsilia.” 

Yann Manzi, cofondatorul ONG-ului Utopia 56: ”(Autoritățile n.r.) se pregătesc de Jocurile Olimpice. De fapt, nu se întâmplă nimic altceva decât o epurare socială, se dorește ca acești oameni să dispară din regiune. Noi cunoaștem acest lucru, l-am spus de luni de zile, dar vedem ce se întâmplă aici.”

În perioada 26 iulie – 11 august, Parisul va găzdui Jocurile Olimpice. Sute de mii de spectatori vor veni să vadă deschiderea evenimentului, estimează organizatorii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE