Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prefectul județului Argeș, despre turiștii de la Cabana Capra: „Deși drumul era închis, asta nu înseamnă că este baricadat. Puteam asista la o tragedie”

Publicat de: Euronews

Salvatorii au găsit la Cabana Capra 57 de turiști, iar pentru evacuarea lor în siguranță aceștia au fost împărțiți în două grupuri. O parte au plecat cu un microbuz spre București și Pitești, iar restul de persoane au fost duse la o altă unitate de cazare din zonă. Din fericire, niciuna dintre persoanele evacuate nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Mai multe mașini au fost avariate și răsturnate, din cauza avalanșei

Oamenii au lăsat în spate mașinile îngropate în zăpadă, unele avariate și răsturnate din cauza avalanșei puternice.

Polițiștii au deschis o anchetă

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a afla cum au ajuns turiștii la Cabana Capra, în condițiile în care Transfăgărășanul este închis de la kilometrul 104. Conform polițiștilor, șoferii riscă atât amendă, cât și suspendarea permisului pentru o perioadă de 60 de zile.

„În astfel de cazuri o intervenție este foarte grea, din mai multe motive. În momentul de față, cel puțin în nordul județului Argeș, de la altitudini de 1.800 de metri în sus, ne aflăm încă în perioada de cod galben. Inițial eram în cod portocaliu. Lucrurile astea sunt cunoscute de hotelieri, pentru că ei au obligația de a se informa la primăriile UAT-urilor din care fac parte și cu toate acestea vedem că sunt organizate cazări ale unor grupuri mari de oameni. Intervențiile sunt extrem de grele, pentru că, deși la intervenția de ieri au participat forțe numeroase și cu utilaje, nu s-au putut deszăpezi cei patru kilometri, astfel încât să fie curățat drumul. Prin urmare, s-a luat decizia ca acei oameni să fie evacuați din cabană, mergând pe jos doi kilometri. Cu vremea nu te joci. Deși au ajuns cu mașinile, pe asfalt negru, cum spun drumarii, s-a întâmplat evenimentul. Au fost șase avalanșe de-a lungul acestui drum și avalanșe foarte serioase. Salvamontiștii spuneau că din '85 nu au mai văzut așa ceva”, a declarat Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

Întrebat cum au intrat turiștii pe acel drum, deși Transfăgărășanul este închis de la kilometrul 104, prefectul a explicat că „deși drumul era închis, asta nu înseamnă că este baricadat”.

„Cum ai semn de circulație interzis și nu intri decât suportând rigorile legii, exact așa s-a întâmplat și aici. Nu se poate baricada acest drum, pentru că el asigură accesul la proprietăți private, la refugii montane ale Salvamont. Sunt mai multe obiective în zonă și nu se poate restricționa accesul la proprietățile respective”, a mai adăugat Radu Perianu.

„Nimeni nu suportă costurile acestei intervenții. Statul român își salvează cetățenii în mod gratuit”

În ceea ce privește costurile intervenției, prefectul a explicat că „a fost o situație de urgență și, prin urmare, statul român își salvează cetățenii în mod gratuit”, adăugând că „la prima vedere, nimeni nu suportă costurile, dar situația este în analiză, iar o concluzie va fi trasă zilele următoare”.

„În momentul de față există patrule de poliție, dar cine vrea neapărat să intre va reuși. Există și se vor aplica, în continuare, sancțiunile contravenționale pentru încălcarea acestei interdicții, dar cred că cel mai bine se pot păzi tot oamenii, pentru că suntem între oameni maturi, cu responsabilitate, cu rațiune. Nu te joci cu muntele, nu te joci cu natura, îți poți pune viața în pericol și a fost un mare noroc că acele evenimente s-au petrecut la orele la care s-au petrecut, pentru că dacă ar fi fost oameni pe carosabil și ar fi fost prinși de una dintre acele avalanșe, puteam asista la o tragedie”, a conchis prefectul județului Argeș.

Două avalanşe mari au avut loc, în cursul nopţii de 4 spre 5 februarie 2023, în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine. Una a lovit cabana Capra, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nici o persoană nu a fost rănită. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE