Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preafericitul Daniel cere creșterea salariilor personalului neclerical. Remunerația Patriarhului e cât cea a președintelui Iohannis

În urma unei întâlniri a reprezentanților cultelor cu reprezentanți ai statului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a cerut creșterea salariilor pentru personalul neclerical la minimul pe economie, conform TVR Info.

Patriarhul Daniel cere mărirea salariilor personalului neclerical

Patriarhul a solicitat și completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale, pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat, în cuantum de 80%.

"Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute, la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării", a declarat Patriarhul Daniel.

Ce salarii au preoții din România

În grila de salarizare pe anul 2024, preoții debutanți au salarii brute care pleacă de la 3.550 de lei pe lună.

Patriarhul Daniel are un salariu lunar brut de 23.920 de lei, aproape egal cu al președintelul țării, Klaus Iohannis (24.960 de lei), cu al președintelui Senatului sau cu al președintelui Camerei Deputaților.

În comparație, între oamenii cu funcții mari în stat, cel mai mare salariu din lume îl are prim-ministrul din Singapore, 166.000 de dolari pe lună, adică aproape două milioane de dolari pe an, conform publicației Businesstimes. Președintele SUA câștigă din salariu 30.000 de dolari pe lună, la care se adaugă câteva indemnizații.

  • Preoți debutanți cu studii medii: 3.550 de lei
  • Preoți cu studii medii și grad I: 3.700 de lei
  • Preoți cu studii medii și grad definitiv: 3.550 de lei
  • Preoți debutanți cu studii superioare: 3.700 de lei
  • Preoți cu studii superioare și grad I: 4.000 de lei
  • Preoți cu studii superioare și grad II: 3.900 de lei
  • Preoți cu studii superioare și grad definitiv: 3.850 de lei
  • arhiepiscopi: 21.840 de lei
  • episcopi: 19.552 de lei
  • consilierii patriarhali: 6.872 de lei
  • secretari ai Cancelariei Patriarhale: 5.389 de lei
  • stareți: 5.226 de lei.

Preoții și diaconii primesc și indemnizații, în funcție de gradul profesional, nivelul studiilor și vechime.

Pe anul 2023, bugetul pentru cultele religioase a fost de 817,3 milioane de lei (bani pentru salarii), plus 9,18 milioane de lei oferite de stat pentru plata salariilor către personalul neclerical.

Salariile preoților ar fi însă completate de așa zisa "cutie a milei". Subiectul a fost și este unul destul de dezbătut în spațiul public și nu numai și, nu de puține ori, anumite biserici au făcut chiar și un total al banilor pe care i-au strâns de la credincioși. De exemplu, ca urmare a pelerinajelor la moaște. Iar sumele se ridică, de multe ori, la câteva milioane de lei.

Preoții nu sunt obligați să-și depună declarațiile de avere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE