Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât câștigă un parlamentar român și cum arată lista lungă a beneficiilor

Salariu de peste 2000 de euro pe lună, transport gratuit și diurnă de 400 de lei/zi. Nu este oferta unei multinaționale, acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le au senatorii și deputații.

Astăzi începe oficial sesiunea parlamentară de primăvară. Până să discutăm despre proiectele care vor intra în dezbatere, o să vorbim puțin despre avantajele meseriei de parlamentar. Salariul de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup încasează în plus circa 2000 de lei. Cele mai mari salarii le au președinții celor două Camere, ei încasează aproape 24.000 de lei brut pe lună, adică peste 13.000 de lei net.

Ce beneficii au senatorii și deputații

Pe lângă salariu, parlamentarii au parte și de numeroase beneficii. Aceștia încasează în medie o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Statul le mai acordă lunar 4.600 de lei pentru chirie, dar și 400 de lei/zi sub formă de diurnă.

Aleșii pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor.

De asemenea, pentru o comunicare cât mai eficientă, senatorii și deputații primesc un telefon de serviciu cu abonament. Un alt avantaj al postului de parlamentar îl reprezintă pensia specială. În acest moment 827 de foști senatori și deputați beneficiază de pensii speciale. Impactul bugetar este de aproximativ 1 milion de euro pe an.

Programul parlamentarilor

Mai jos puteți vedea cum arată programul obișnuit al senatorilor și deputaților. Acesta se poate modifica în anumite zile, în funcție de orarul comisiilor de specialitate. De asemenea, Birourile Permanente se întrunesc luni, înainte de începerea programului. Luni și miercuri sunt zilele în care au loc lucrări în plen.

  • Luni: 16.00 - 18.00
  • Marți: 10.00 - 18.00
  • Miercuri: 10.00 - 18.00
  • Joi: Activitate în circumscripția electorală
  • Vineri: Activitate în circumscripția electorală

Parlamentul României are 466 de membri: 136 de senatori și 330 de deputați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE