Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salarii mai mari pentru demnitari | Senatorii au votat majorarea indemnizațiilor, în timp ce CCR a declarat-o neconstituțională

Plenul Senatului a votat majorări salariale pentru mai multe categorii de bugetari. Potrivit unui amendament propus de UDMR, ar urma să crească cu 25% indemnizațiile parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și funcționarilor publici, dacă va trece și de votul în Camera Deputaților. Cu doar câteva ore înainte de votul din Senat, CCR declarase neconstituționale două proiecte de lege cu același scop - majorări salariale în sistemul public.

Salariile demnitarilor români cu mult mai mici decât ale omologilor din UE

"De multe ori, am fost la reuniunile consiliului de ministri (ai UE - n.red.) și, întâmplător sau nu, discuțiile despre ce înseamnă salarizare și felul în care își desfășoară activitatea miniștrii omologi, nivelurile lor de salarizare depășesc 15 mii de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Acest lucru spune multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă omologii din străinătate. În comparație cu ale altor demnitari, salariile sunt de bun-simț", spune Marcel Boloș, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ce spune UDMR

"Pe inflație, așa cum toți bugetarii au primit o creștere salarială, este corect din punctul nostru de vedere (al UDMR - n.red.) ca administrația locală să beneficieze de același regim. (...) Nu cunosc acest amendament. Ne vom uita pe amendamente și va fi o decizie luată în coaliție. Dacă a fost un vot în plen, se va discuta în coaliție", spune senatorul Cseke Atilla.

Cum reacționează PSD

PSD transmite printr-un comunicat de presă că va propune în cadrul coaliției de guvernare ca majorările să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar primarilor, pentru că acolo salariile nu au mai fost actualizate din 2018.

Salarii mai mari, însă doar la nivel local

"Pentru parlamentari nu trebuie să mărești salariile, dar pentru aleșii locali trebuie să faci un pas. Vorbim de un salariu de 3.800 de lei, 4.000-4.500 de lei. Depinde si de număr de locuitori (...). Sunt multe primării depopulate, pleacă oamenii. Un jurist, un om care face proiecte, nu stă pe 3.000 de lei. Nu e un salt uriaș. asta era ideea la un moment dat și nu parlamentarii", arată vicepremierul Kelemen Hunor.

Care este reacția USR

"A venit un proiect de lege pe ordinea de zi, care, în mod normal, trebuia discutat săptămâna viitoare. A fost băgat cu 10 minute, înainte să intrăm în plen, cu japca. Am avut la raportul ordonanței încă doua amendamente, din partea udmr. Noi considerăm că sunt parlamentarii puterii, prin mâna UDMR, ei au propus adăugarea a două amendamente. Sunt amendamente pe care au încercat să le mai treacă și acum două luni, printr-un proiect de lege contestat la CCR și, culmea sfidării, a venit decizia CCR care a spus că acea lege, cu acele amendamente nefundamentate științific, fără o bază de calcul a impactului financiar, venind pe un fond în care nu au fost discutate de ambele camere, au fost considerate neconstituționale.

Când românii se sufocă cu sărăcia, să ai pe de altă parte parlamentari care pot hotărî prin propria decizie cu cât să-și mărească indemnizațiile este strigător la cer", a spus senatorul Ștefan Pălărie.

Dacă va trece și de votul Camerei Deputaților, for decizional, demnitarii și funcționarii publici vor beneficia de majorările salariale de la 1 noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE