Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă, despre bugetul pe 2023: Proiectul va fi elaborat nu mai târziu de 20 octombrie

Nicolae Ciucă a anunțat că până la jumătatea lunii octombrie Ministerul Finanțelor va înainta proiectul de buget pentru 2023. Acesta ar urma să fie supus dezbaterii parlamentare în noiembrie.

Nicolae Ciucă a mai spus că prin acest proiect se vor asigura continuitatea unor investiții, implementarea programelor din PNRR, gestionarea inflației. Totodată, Executivul își propune identificarea unor resurse bugetare pentru a mări salariile și pensiile, asigurând și măsurile necesare pentru protejarea celor vulnerabili.

"Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile", a mai spus el.

În luna noiembrie bugetul intră în analiză și vot în Parlament

"Ministerul Finanţelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, vor veni în primă lectură cu bugetul, nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât, la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză şi vot în Parlament", a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Se prelungește compensarea la carburant

"Am desfăşurat mai multe activităţi de analiză atât la nivelul Guvernului, cât şi la nivelul coaliţiei, unde au reieşit o serie întreagă de demersuri pe care trebuie să le asigurăm că vor fi îndeplinite la nivelul Executivului. (...) Au fost discutate măsurile pe care le vom adopta la nivelul Guvernului în ceea ce priveşte compensarea preţului la carburant. Rog Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor ca în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare să putem să adoptăm actul normativ", a spus prim-ministrul, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern", a mai precizat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE